Opštine zakidaju na troškovima za izbore

V. Kulaga, M. Miljić
Opštine zakidaju na troškovima za izbore

Sarajevo - Manjak novca u opštinskim kasama mogao bi da dovede do problema u vezi sa održavanjem predstojećih lokalnih izbora u osam lokalnih zajednica u Srpskoj.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objelodanila je da bi, osim u pet lokalnih zajednica u RS u kojima nije usvojen budžet za ovu godinu, zbog čega nemaju predviđenu ni marku za oktobarske izbore, poteškoća moglo biti i u drugim sredinama koje su u budžetima obezbijedile manje novca nego što je potrebno. Za sprovođenje oktobarskih izbora biće potrebno oko osam miliona KM. Četiri miliona maraka obezbijeđena su iz budžeta institucija BiH, a ostatak treba da stave na raspolaganje lokalne zajednice.

Nedovoljno novca za sprovođenje izbora, kažu u CIK-u, stavili su na raspolaganje u Bijeljini, Kupresu, Krupi na Uni, Ljubinju, Prnjavoru, Čajniču, Istočnom Starom Gradu i Han Pijesku. Najveći minus u kasi ima Bijeljina, gdje je obezbijeđeno 318.000, iako je procijenjeno da im je potrebno oko 468.000 KM. Podaci iz ovogodišnjeg gradskog budžeta pokazuju da će najviše novca namijenjenog za rad gradske Izborne komisije biti potrošeno za naknade članovima biračkih odbora - 245.000 KM. Ostatak je planiran za izdatke za zakup, nabavku materijala i troškove reprezentacije i usluga medija.

Vlasti u Prnjavoru obezbijedile su 125.000 od potrebnih 162.000 maraka za normalno sprovođenje izbora. Nedostaje im, prema podacima iz CIK-a, oko 37.000 KM. Čajniču i Kupresu nedostaje po 5.000, Ljubinju 3.000, Han Pijesku 2.000, Istočnom Starom Gradu 1.500, dok je nepoznato koliko novca još treba da obezbijedi Krupa na Uni.

- U slučaju da lokalne zajednice nisu u stanju da finansiraju izbore, njihove troškove treba da preuzme budžet RS - kazali su u CIK-u BiH i dodali da nije rijetkost da se u lokalnim sredinama javljaju problemi sa finansiranjem izbora.

U Vladi RS kazali su da nisu planirali novac za organizovanje izbora u lokalnim zajednicama.

- Ako bude potrebe, Vlada će iz budžetske rezerve obezbijediti novac, ali bi opštine trebalo da ispune svoju obavezu - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Da problema neće biti, uvjerava gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

- Uvijek smo imali obezbijeđen novac u budžetu za izbore, a razlika se pojavila zbog više naknade za članove izborne komisije. Novac ćemo obezbijediti rebalansom ili na drugi način, ali neće biti problema sa održavanjem izbora - rekao je Mićić.

Probleme sa pokrivanjem izbornih troškova u nekim sredinama nagovijestio je prvi čovjek CIK-a BiH Ahmet Šantić istog dana kada su i raspisani lokalni izbori. On je kazao da je većina jedinica lokalne samouprave ispunila tu zakonsku obavezu, naglasivši da je krajnje vrijeme da to urade i oni koji to još nisu učinili.

- Time dovode u pitanje izbore u tim opštinama - upozorio je Šantić.

On je precizirao da opštine Gradiška, Srbac, Jezero, Novo Goražde i Bileća nisu usvojile budžete, u Bugojnu nije obezbijeđeno dovoljno novca za izbore, dok od vlasti u Srebreniku i Istočnom Mostaru nisu dobijene informacije o stanju njihovih budžeta. Glavni razlozi za neusvajanje budžeta u tim sredinama mahom su poremećeni politički odnosi, koji su doveli do problema u funkcionisanju lokalnih parlamenata.

Lokalni izbori biće održani 2. oktobra, a pravo glasa imaće 3,34 miliona stanovnika. Izbori su raspisani za 57 skupština opština i načelnika i šest gradskih skupština i gradonačelnika u RS.

Opštine bez usvojenog budžeta

Gradiška

Srbac

Jezero

Novo Goražde

Bileća

Iznos potrebnog i raspoloživog novca za izbore

Grad Potrebno   Obezbijeđeno

Bijeljina    468.000      318.000

Prnjavor    162.000      125.000

Čajniče      38.000        32.000

Ljubinje     13.000        10.000

Han Pijesak         12.000        10.000

Kupres (RS)         12.000        7.000

Istočni Stari Grad    8.500 7.000

Krupa na Uni      3.000 /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana