Opština Istočnoj Ilidži u mutnom lovi pola miliona

Goran Maunaga
Opština Istočnoj Ilidži u mutnom lovi pola miliona

Banjaluka - Opština Istočna Ilidža donijela je samo mjesec prije tehničkog prijema zgrade državnog zatvora koja je izgrađena u Vojkovićima novu odluku kojom je povećala naknadu za taj postupak za više od deset puta.

To bi moglo prolongirati i tehnički prijem novosagrađenog objekta i početak rada zatvora, s obzirom na to da dodatni novac za te namjene nije predviđen projektom.

U dokumentima koji su u posjedu „Glasa Srpske“ piše da je naknada za tehnički prijem zgrade Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH prvobitno procijenjena na 50.000 KM, ali je preko noći ta odluka izmijenjena. Naknada je potom obračunata u visini jednog procenta vrijednosti objekta, čime je dostigla 526.000 maraka.

U informaciji o realizaciji projekta izgradnje zatvora koju je potpisao ministar pravde BiH Josip Grubeša i krajem novembra je uputio Ministarstvu finansija i trezora BiH, navedeno je da je sada sporan tehnički prijem objekta jer je opština Istočna Ilidža promijenila cjenovnik mjesec prije podnošenja zahtjeva za taj postupak.

- Naknada je porasla na 525.909 KM, a ta sredstva nisu planirana projektom. Jedinici za implementaciju projekta izgradnje zatvora je 11. oktobra dostavljeno rješenje opštine Istočna Ilidža kojim je određena kompanija koja bi izvršila tehnički prijem objekta i obračun troškova za rad komisije. Iako je Jedinica za implementaciju projekta izgradnje od opštine ranije dobila informaciju da će obračun biti izvršen po kvadratnom metru objekta, obračun troškova koji je dostavljen uz rješenje potvrđuje da je kalkulacija izvršena prema predračunskoj vrijednosti objekta - piše u informaciji.

Navedeno je da je iz opštine dato objašnjenje da je obračun baziran na investicionoj vrijednosti objekta izvršen prema novoj odluci koja je stupila na snagu u avgustu, umjesto ranije odluke koja je bila na snazi od 2003. godine kada je obračun vršen prema cijeni od 1,5 KM po kvadratnom metru objekta.

Jedinica za implementaciju projekta izgradnje zatvora je o rješenju opštine Istočna Ilidža obavijestila Upravni odbor, Ministarstvo pravde i Pravobranilaštvo BiH i uputila žalbu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je odbilo dio žalbe koji se odnosi na pravno lice određeno da izvrši tehnički prijem objekta.

- Dio žalbe koji se odnosi na troškove je odbačen, jer prema tumačenju u tom ministarstvu odluka o troškovima nije upravni akt, zbog čega ne može biti predmet razmatranja u drugostepenom postupku - piše u informaciji.

Predloženo je da taj novac bude tražen iz budžetske rezerve kako bi bili plaćeni iznenadni troškovi za tehnički prijem objekta nastali novim obračunom sačinjenim u opštini Istočna Ilidža.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH rekli su da su dali mišljenje na informaciju Ministarstva pravde u kojem preporučuju da se nepredviđeni troškovi finansiraju iz sredstava višegodišnjeg projekta izgradnje državnog zatvora, a ne iz budžetske rezerve.

- To se kosi sa Zakonom o finansiranju institucija BiH gdje je jasno propisano na koji način i u kojim situacijama se koristi budžetska rezerva - rekli su u tom ministarstvu.

Direktor Jedinice za implementaciju projekta Zoran Bašić kaže da nije u prilici da govori o novonastalom problemu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, kadar SDS-a koji je dio vlasti na nivou BiH koja sprovodi projekat izgradnje zatvora, nije se juče javljao na telefon, a u njegovom kabinetu rekli su da ne znaju ko bio mogao dati izjavu o ovoj temi. Božović je nedavno rekao da svakog momenta očekuje uvođenje komisije za tehnički prijem u kompleks državnog zatvora.

- S tim u vezi napisali smo im pismo gdje smo ih upozorili na vremenski period i na probleme koji se mogu desiti ako taj objekat u skorije vrijeme ne bude stavljen u funkciju - rekao je Božović.

Izgradnja zatvora koštala je oko 40 miliona evra koji su obezbijeđeni iz kredita i donacija. Kamen temeljac položen je još 2006. godine, a izgradnju zgrade stalno su pratili problemi, počevši od povećavanja cijene izgradnje do prolongiranja rokova za završetak zatvora.

Savjet ministara

Savjet ministara BiH juče je razmatrao informaciju o realizaciji projekta izgradnje zatvora, ali nije raspravljao o novom problemu jer nije bilo ministra pravde Josipa Grubeše. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je da je na redu tehnički prijem objekta zatvora.

- Savjet ministara je zadužio Ministarstvo pravde da u roku od 45 dana dostavi Savjetu ministara na saglasnost pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji na osnovu kojeg bi mogao da bude raspisan oglas za prijem menadžmenta zavoda - rekao je Mektić.

Ž. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana