Општи колективни уговор у РС истиче 31. маја: Послодавци и синдикат за столом, договор далеко

М. Ми.
Општи колективни уговор у РС истиче 31. маја: Послодавци и синдикат за столом, договор далеко

Бањалука - РС неколико дана дијели до истека одлуке којом је важење општег колективног уговора продужено до краја маја, а договор синдиката и послодаваца о новом није ни на помолу.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић каже да ће социјални партнери највјероватније у четвртак сјести за сто како би разговарали о изради новог општег колективног уговора.

- Покушаћемо постићи договор о општем колективном уговору. Ако не буде сагласности социјалних партнера, Влада ће сходно Закону о раду одредити одредбе општег колективног уговора - казао је Савановић.

Општи колективни уговор је престао да важи 20. априла ове године, када је истекао рок из новог Закона о раду да буде дефинисан нови. Како би радничка права остала заштићена, Влада РС је крајем априла донијела одлуку о продужењу важења општег колективног уговора до 31. маја.

Социјални партнери од априла, међутим, нису одржали нити један састанак у вези са новим општим колективним уговором. Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да су спремни да сједну за сто.

- Ми ћемо покушати да кроз договор дођемо до најбољих рјешења и да добијемо колективни уговор који неће ићи на штету ниједне стране - казао је Тривић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да су од почетка спремни да преговарају о колективном уговору.

- Можемо да почнемо са преговорима одмах, али нећемо дозволити да радничка права у општем колективном уговору буду угрожена - навела је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана