Опрез - могућа опасност од невремена!

Агенције
Опрез - могућа опасност од невремена!

Источно Сарајево - Управа Цивилне заштите Републике Српске апелује на све локалне и републичке инстанце које се баве заштитом и спасавањем да, због потенцијално опасних метеоролошких прилика, буду спремне на могуће изазове наредне седмице.

"Као што смо прије два дана наговијестили, приближавају нам се, са становишта заштите и спасавања, потенцијално опасне метеоролошке прилике. Још једном указујемо на могуће невријеме које носи опасности за људе и материјална добра", рекао је за Срну портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Он је прецизирао да ће јак циклон сутра непосредно утицати на временске прилике у нашим крајевима, доносећи потенцијално опасно вријеме.

Стојановић је додао да ће се циклонска циркулација, која започиње сутра, задржати цијелу седмицу изнад Балкана и Јадрана.

"Према прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, сутра нас очекује претежно до потпуно облачно с кишом, пљусковима и грмљавином, те мјестимично обилним падавинама", рекао је Стојановић.

Он је навео да ће јаче наоблачење током ноћи и рано ујутро захватити западне, југозападне и сјеверозападне крајеве Српске, уз кишу и пљускове са грмљавином.

"У том периоду биће обилније падавине на крајњем западу. Током дана ће се наоблачити и у осталим крајевима, уз кишу, пљускове, грмљавину и евентуални град, који ће бити интензивнији на југозападу. Падавине ће се поподне и према крају дана премјештати према централним предјелима и истоку, гдје ће јачати и мјестимично бити такође обилније", каже Стојановић.

Он је додао да се у том периоду у јужним крајевима очекује израженији грмљавински процеси са јачим пљусковима.

Јутарње температуре износиће од 12 до 17, на југу до 20, а дневне од 15 до 23, на југу, истоку и сјевероистоку земље до 27 степени.

У уторак ће бити претежно облачно вријеме са кишом повремено. Више падавина се очекују у ноћи с уторка на сриједу. Очекивана количина падавина од 5 до 10 л/м2, понегдје до 15 л/м2.

Јутарње температуре износит ће од 12 до 16, на југу до 19, а дневне од 14 до 21, на југу до 28 степени.

У сриједу ће бити претежно облачно вријеме с кишом у већем дијелу земље. Више падавина очекује се у другом дијелу дана. Очекивана количина падавина износит ће од 2 до 10 л/м2, на сјеверу Босне од 10 до 20 л/м2.

Јутарње температуре кретат ће се од 13 до 16, на југу до 19, а дневне од 18 до 24, на југу до 29 степени.

У четвртак ће бити претежно облачно вријеме са кишом у већем дијелу земље. Очекивана количина падавина у току 24 х износит ће од 5 до 15, на сјеверу Босне до 20 л/м2.

Јутарње температуре кретаће се од 13 до 17, на југу до 20, а дневне од 19 до 24, на југу до 29 степени.

У петак ће на сјеверу БиХ бити претежно облачно вријеме са кишом. У Херцеговини умјерено облачно. Очекивана количина падавина износит ће од 10 до 20 л/м2, локално до 25 л/м2.

Јутарње температуре кретаће се од 13 до 17, на југу до 20, а дневне од 20 до 28 степени, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана