Opozicija u RS organizovala prvu »skupštinu naroda«

nezavisne.com
Opozicija u RS organizovala prvu »skupštinu naroda«

Banjaluka - Stranke opozicije u RS večeras su u Banjaluci ukazale da imaju rješenje za ekonomske probleme, te kako da, naveli su, zatvore lopove i kriminalce te da vrate otete milijarde u budžet.

Na prvoj "skupštini naroda", organizovanoj nakon što poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a, nisu prisustvovali posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da se na ovaj način čuva i štiti RS, koja je ekonomski uništena od aktulene vlasti i pred brojnim je izazovima.

Kritikovao je rastrošnost vlasti na račun građana, ukazujući na prezaduženost, odlazak mladih, ljekare bez uplaćenih doprinosa, loš položaj penzionera, nezaposlenost.

-U posljednjih deset godina iz RS su otete 3,5 milijarde KM. To su rezultati rada režima koji se boji istine - naveo je Borenović dodajući da opozicija neće odustati kako bi RS postala društvo jednakih šansi za sve.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je kazao da je vlast „uzela" perspektivu građanima te da se to mora promjeniti.

Odbacio je optužbe vlasti RS da opozicija provodi tzv."makedonski scenarijo u RS".

Govedarica je rekao da je predsjednik RS Milorad Dodik "slagao" narod da će provesti referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH te pokazao da nema "političkog karaktera i spreman je da radi svojih ličnih interesa proda i narod i RS".

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je podsjetio šta je opozicija na posljednjoj sjednici Narodne skupštine tražila da se poštuje Ustav i zakon i raspravlja o revizorskom izvještaju o stanju budžeta RS u 2016., jer je to bila zakonska obaveza, a revizija još jedina ukazuje na nepravilnosti u radu vlasti, što oni ne žele da se zna.

-Ne branimo personalno glavnog revizora Duška Šnjegotu, već instituciju revizije - rekao je Čavić i ističući da opozicija neće primjenjivati silu, ali da će insistirati na svojim zahtjevima, jer je sadašnja situacija neizdrživa.

"RS treba red i rad u svim oblastima", rekao je on.

Na „skupštini naroda" govorili su i drugi poslanici opozicije, a najavljeno da će se ovakvih skupovi u narednih godinu dana organizovati u opštinama RS.

Osim brojnih građana, predstavnika stranaka opozicije, skupu je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, te ministar spoljnjih posla BiH Igor Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana