Опозиција у РС организовала прву »скупштину народа«

nezavisne.com
Опозиција у РС организовала прву »скупштину народа«

Бањалука - Странке опозиције у РС вечерас су у Бањалуци указале да имају рјешење за економске проблеме, те како да, навели су, затворе лопове и криминалце те да врате отете милијарде у буџет.

На првој "скупштини народа", организованој након што посланици СДС-а, ПДП-а и НДП-а, нису присуствовали посљедњој сједници Народне скупштине РС, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да се на овај начин чува и штити РС, која је економски уништена од актулене власти и пред бројним је изазовима.

Критиковао је растрошност власти на рачун грађана, указујући на презадуженост, одлазак младих, љекаре без уплаћених доприноса, лош положај пензионера, незапосленост.

-У посљедњих десет година из РС су отете 3,5 милијарде КМ. То су резултати рада режима који се боји истине - навео је Бореновић додајући да опозиција неће одустати како би РС постала друштво једнаких шанси за све.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица је казао да је власт „узела" перспективу грађанима те да се то мора промјенити.

Одбацио је оптужбе власти РС да опозиција проводи тзв."македонски сценаријо у РС".

Говедарица је рекао да је предсједник РС Милорад Додик "слагао" народ да ће провести референдум у РС о Суду и Тужилаштву БиХ те показао да нема "политичког карактера и спреман је да ради својих личних интереса прода и народ и РС".

Предсједник НДП-а Драган Чавић је подсјетио шта је опозиција на посљедњој сједници Народне скупштине тражила да се поштује Устав и закон и расправља о ревизорском извјештају о стању буџета РС у 2016., јер је то била законска обавеза, а ревизија још једина указује на неправилности у раду власти, што они не желе да се зна.

-Не бранимо персонално главног ревизора Душка Шњеготу, већ институцију ревизије - рекао је Чавић и истичући да опозиција неће примјењивати силу, али да ће инсистирати на својим захтјевима, јер је садашња ситуација неиздржива.

"РС треба ред и рад у свим областима", рекао је он.

На „скупштини народа" говорили су и други посланици опозиције, а најављено да ће се оваквих скупови у наредних годину дана организовати у општинама РС.

Осим бројних грађана, представника странака опозиције, скупу је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, те министар спољњих посла БиХ Игор Црнадак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана