Опозиција покушала да онемогући усвајање дневног реда

Срна
Опозиција покушала да онемогући усвајање дневног реда

Бањалука - Након вишечасовне расправе Народна скупштина Републике Српске усвојила је дневни ред на коме је Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

Предлагачи ове резолуције су посланички клубови СНСД, СП и СДС-К.


Није прихваћен захтјев опозиције да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Народна скупштина није прихватила ни захтјев опозиције да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице, те одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске.

Посланици ће разматрати приједлоге закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске, те о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Биће разматрани и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима, као и Нацрт закона о бањама.

Опозиција онемогућила рад

 Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је вечерас, након што је усвојен дневни ред сједнице, да посланици опозиције неће учествовати у скупштинској расправи, али да неће изаћи из сале.
Опозициони посланици су поново стали иза стола гдје сједи скупштинско руководство и пиштањем пиштаљкама онемогућили даљи рад парламента.

Говедарица је навео да опозиција мора показати отпор јер, како тврди, власт у Српској не поштује Устав, законе и скупштински Пословник о раду.

"Џаба вам је причати како угрожавате рад институција и гдје сте довели Главну службу за ревизију јавног сектора. Џаба вам је причати и да сте дужни да одговорите на посланичка питања, те да сте морали да доставите записник са 21. редовне сједнице. Узалудно је са вама о било чему расправљати када је за вас мјера већина у скупштини која је обезбијеђена зна се како", рекао је Говедарица.

Након оваквог поступка опозиције, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да, иако има право, неће изрицати мјере предвиђене Пословником о раду, након чега је дао получасовну паузу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана