Опозиција ниже нове и бјежи од старих захтјева

Ведрана Кулага
Опозиција ниже нове и бјежи од старих захтјева

Бањалука - Опозиционе странке у Српској, од када су посегле за физичком блокадом рада Народне скупштине РС, константно испостављају нове захтјеве владајућој већини, а при том одустају од оних са почетка своје листе.

Показало се то и на сједници Колегијума Народне скупштине РС који је у петак усаглашавао дневни ред за нову сједницу парламента. Засједање је заказано за 17. октобар, а иако је приједлогом дневног реда предвиђено разматрање неколико тачака на којима у посљедње вријеме инсистирају, СДС, ПДП, НДП и СРС РС га нису подржали не искључујући ни могућност да поново блокирају сједницу.

Колегијум парламента је на крају у приједлог дневног реда уврстио 19 тачака. Међу њима је и приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС коју су предложили клубови посланика СНСД-а, СП-а и СДС-К, док се ДНС због најављених амандмана није нашао међу предлагачима.

Мјесто на дневном реду добили су и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС о ревизији консолидованог годишњег финансијског извјештаја о извршењу буџета за 2016. годину и опозициона интерпелација за разматрање економске политике Владе РС. Скидање ревизорског извјештаја са дневног реда сједнице на основу одлуке надлежног скупштинског одбора било је главни окидач да опозиција 12. септембра физички блокира рад парламента. Иако им је понуђено да то питање буде разматрано на првој наредној сједници, нису одустали од блокаде.

Опозициони блок ни у петак није дао зелено свијетло за предложени дневни ред уз образложење да се нису стекли услови за засједање и да им и поред обећања још није одговорено на сва посланичка питања која су упутили Влади. Истрајавајући на тврдњама да је на посљедњој сједници 13. и 14. септембра власт прекршила Устав, законе и Пословник о раду Народне скупштине и да је полиција у зграду доведена на захтјев руководства парламента, поручили су да неће стати док све одлуке које су усвојене на тој сједници не буду повучене. Устврдили су и да је извјештај ревизије нелегално стављен на дневни ред и да у прилог томе говори и обавјештење разријешеног главног ревизора Душка Шњеготе и његовог замјеника Дарка Пејића да послије 12. октобра више немају везе са том институцијом и да неће имати ко вршити ревизију.

Представници скупштинске већине оцијенили су да је из потеза опозиције јасно да само желе да блокирају рад Народне скупштине. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да на претходној сједници није било кршења Пословника о раду Народне скупштине, осим у случају ометања рада њеног руководства.

- Нико не смије ометати рад Скупштине, а посебно не због измишљених разлога. На 21. редовној сједници није било полиције са дугим цијевима. Полиција је увијек присутна и 25 година је службе парламента обавјештавају о термину сједнице и гдје су смјештени посланици, како би у складу са својим процјенама предузела неопходне мјере из своје надлежности за одржавање сједнице. Полиција је феноменално реаговала и није дозволила да дође до немилих сцена - рекао је Чубриловић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић сматра да ће опозиција и даље тражити разлог за опструкцију и политички рат са републичким институцијама, а да ће у фокусу бити парламент и МУП.

- Нелогично је да се прво тражи да буду разматрани ревизорски извјештаји и интерпелација, а када то буде стављено на дневни ред, опозиција позива да сједница не буде одржана јер нема услова. То је невјероватно - рекао је Стевандић.

Да се опозиција превише заиграла у сопственој игри сматра и шеф посланичког Клуба СНСД-а Радован Вишковић.

- Већина ће учинити све да сједнице буду одржаване до избора 2018. године и истека мандата овог сазива парламента. Нигдје нећемо бјежати и одржаваћемо сједнице у згради Народне скупштине. Немогуће је да опозиција диктира дневни ред и шта ће бити усвојено, а шта не. Потези опозиције показују да су им захтјеви од данас до сутра. То прелази у фазу неозбиљности - рекао је Вишковић.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић казала је да је јасно да ће опозиција наставити са опструкцијом рада Народне скупштине, наводећи да је то ванинституционално дјеловање.

Представници опозиције истичу да они морају заштитити интегритет Народне скупштине јер владајућа већина крши Устав и законе.

- Наши захтјеви су потпуно легитимни и демократски. Ако владајућа коалиција остане при ставу да се ништа није десило и да могу да раде шта хоће, даћемо јак одговор на мјесту гдје је то једино могуће. То је парламент. Бићемо у великој сали и радити свој посао - рекао је предсједник ПДП-а и посланик те странке Бранислав Бореновић.

Први човјек СДС-а и народни посланик Вукота Говедарица казао је да нема услова за одржавање сједнице Народне скупштине.

- Не постоје услови за засједање све док се не буде поштовао Устав, закон и Пословник о раду парламента - рекао је Говедарица и додао да су припремили иницијативу за оцјену законитости примјене Пословника у Народној скупштини.

Ревизори

Душко Шњегота и Дарко Пејић упозорили су да Главна служба за ревизију јавног сектора РС од 12. октобра неће бити у могућности да адекватно функционише због ступања на снагу одлуке Народне скупштине о прихватању њихових оставки без именовања лица која би обављала те функције.

Лидер НДП-а и посланик у Народној скупштини РС Драган Чавић упозорио је да то показује да ће служба ићи под кључ.

- Предлажем већини у РС да замоле Валентина Инцка да за ревизора именује резидентног представника ММФ-а у БиХ Франциска Пародија - рекао је Чавић.

Из власти су поручили да Шњегота може именовати особу која ће представити извјештаје у парламенту и најавили да ће ускоро бити расписан конкурс за главног ревизора и његовог замјеника и да ће се ићи на то да њихов мандат буде скраћен са седам на пет година.

Захтјеви опозиције

13. септембар

- Да у дневни ред 21. редовног засједања буде уврштен извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС о ревизији консолидованог извјештаја о извршењу буџета за 2016. годину који је скупштински одбор скинуо са дневног реда.

- Да Влада РС достави одговоре на сва посланичка питања за која је прошао рок

- Да буде упућена ургенција "Службеном гласнику РС" за објављивање свих усвојених одлука Народне скупштине које нису објављене, међу којима је и одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

13. септембар (увече)

- Одлазак са функције предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића и генералног секретара Марка Аћића.

14. септембар

На конференцији за новинаре Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић позвали министра полиције Драгана Лукача да поднесе оставку или да буде смијењен.

16. септембар

Опозиција на конференцији за новинаре најавила да ће упутити апелацију Уставном суду РС да оспори одлуке донесене на 21. сједници

4. октобар

- Стављање ван снаге одлука донесених на 21. редовној сједници

5. октобар

Оставка предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана