Opozicija neće na sastanak sa predsjednikom Srpske

RTRS
Opozicija neće na sastanak sa predsjednikom Srpske

Banjaluka - Savez za promjene najavljeni protest održaće u Parku "Mladen Stojanović" u okviru manifestacije "Njegujemo srpski jezik" koju organizuje Narodna i univerzitetska bibilioteka Republike Srpske. Na ovaj potez odlučili su se, kažu, zato što im Grad Banjaluka nije odobrio korišćenje javnih površina koje su zahtijevali za održavanje protesta.

Optužili su SNSD da administravnim zabranama pokušava da spriječi proteste i poručili da se neće odazvati na poziv na razgovor koji im je uputio predsjednik Republike Srpske. 

SNSD je rezervisao Trg Krajine svim vikendima od 14. maja do 5. juna, dok je Park "Mladen Stojanović" 14. maja rezervisala Narodna biblioteka za svoju manifestaciju, kaže lider NDP Dragan Čavić. Navodi da će Savez za promjene ipak održati proteste i to tako što će svi doći na manifestaciju "Njegujemo srpski jezik". Biće to obrazovno-edukativni protest, kaže Čavić.

Prema njegovim riječima, pristalice SZP će se okupiti na skupu koji organizuje Univerzitetska biblioteka kako bi njegovali srpski jezik po svim njegovim ljepotama, te da će tokom tog skupa koristiti bogate izraze srpskog jezika kako bi iskazali svoje mišljenje o stanju u Republici Srpskoj.

U Gradskoj upravi kažu da su oni zahtjeve jednostavno odobravali po redu po kojem su stizali. U SNSD-u navode da im nije jasno zašto su SDS i ostali najavljivali proteste u terminu za koji nisu unaprijed obezbijedili dozvolu. Generalni sekretar stranke poručio je predstavnicima Saveza da prestanu da izvrću njegove riječi u vezi s nazivanjem učesnika protesta – izdajnicima.

Luka Petrović kaže da to nije problem SNSD, te upitao zašto opozicija nije prvo obezbijedila dozvolu.

- Oni izvrću sve što kažemo kako bi obezbijedili podršku što većeg broja ljudi. Rekao sam da su svi političari iz SZP koji organizuju protest izdajnici, a ne građani - kaže Petrović.

Opozicija će se okoristiti i činjenicom da je organizator skupa "Njegujmo srpski jezik" Narodna biblioteka, jer će ona snositi troškove skupa. Dragan Čavić upozorio je Narodnu biblioteku da je ona kao organizator odgovorna i za sve incidente koji bi mogli da se dogode. Dodatni novac, mogao bi biti koristan SZP, jer su se već pojavile spekulacije u Trebinju da se građanima nude dnevnice za dolazak na proteste.

Mladi SNSD navode da imaju informacije da je počela podjela sredstava.

Čavić je negirao plaćanje dnevnica. "Mi to ne radimo.. ne koliko ja znam", rekao je Čavić.

Ostavka Milorada Dodika na mjesto predsjednika Republike jedini je način za opoziciju da odustane od protesta, rekao je Čavić, najavljujući da se neće odazvati na poziv predsjednika Srpske na razgovore. Studentska unija navodi da neće učestvovati ni na jednom protestu, naglašavajući da motivi protesta nisu nikakva borba protiv korupcije, već fotelje. Sličnog stava je i Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca koji kažu da su i jedni i drugi vlast, samo na različitim nivoima, i najavili svoje proteste za 9. maj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana