Opozicija krije karte o daljim potezima u Skupštini

V. K. - Ž. D.
Opozicija krije karte o daljim potezima u Skupštini

Banjaluka - Šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS naći će se iduće sedmice za istim stolom, poslije čega bi trebalo da bude poznat termin nove sjednice, sudbina referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali i to da li će opozicija ponovo fizički blokirati rad parlamenta.

Posebna sjednica Skupštine RS na kojoj bi trebalo da bude razmatrana odluka o suspenziji odluke o referendumu mogla bi da bude održana početkom oktobra. Predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović u petak je rekao da će konsultacije o zakazivanju 22. redovne sjednice biti iduće sedmice. Izrazio je nadu da opozicija neće ponovo blokirati rad Skupštine.

- Na narednom zasjedanju naći će se revizorski izvještaji i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta - rekao je Čubrilović i dodao da će glasati za to da se interpelacije opozicije i pored manjkavosti, nađu na sjednici.

Govoreći o suspenziji odluke o referendumu, Čubrilović je istakao da je to mnogo bolje rješenje nego da se ide u novu neizvjesnost, iako je i dalje sporan rad Suda i Tužilaštva.

Potpredsjednik SDS-a i poslanik u parlamentu RS Nedeljko Glamočak je rekao da će se poslanici ove stranke odazvati pozivu iz Skupštine, ali da će svoj stav definisati u zavisnosti od toga koliko skupštinska većina bude poštivala zakone i poslovnik. Poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao da opozicija neće napuštati Skupštinu, ali neće dozvoliti da se održavaju sjednice sve dok ne bude poštivanja zakona.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je u petak da odluku o referendumu treba anulirati. Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Kormakova ovom izjavom "ne samo izašla iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja, već nosi i dozu zluradosti, jer suspenziju referenduma pokušava dovesti u vezu sa sankcijama koje su SAD nametnule po njenom diktatu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana