Опозиција блокирала рад Скупштине, стигли Додик и Цвијановићева

nezavisne.com
Опозиција блокирала рад Скупштине, стигли Додик и Цвијановићева

Фото: Велибор Трипић ђ Опозиција блокирала рад Скупштине, стигао Додик

Бањалука - У наставку засједања 22. редовне сједнице Народне скупштине РС изгласано је удаљавање опозиционих посланика због онемогућавања рада парламента.

Након паузе, посланици су гласали за удаљавање опозиције из сале, за шта је гласало 44 посланика, а нико није био против ни суздржан. И током гласања, посланици опозиције су дували у пиштаљке, а неки од њих су сјели за сто предсједавајућих.

Наставак сједнице планиран је у малој сали, гдје се већ налазе посланици владајуће коалиције. Обезбјеђење Скупштине је спријечило представнике опозиције да уђу у малу салу. Према нашим информацијама, у згради НС РС су присутни и полицајци у цивилу.

У НС РС су нешто прије 20 часова стигли Милорад Додик, предсједник РС, и Жељка Цвијановић, премијерка РС.

Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, је на сједници навео да су мјере изречене у складу са чланом 165 скупштинског Пословника о раду.

Он је приликом изрицања мјера, које су предвиђене Пословником о раду, појединачно прочитао имена посланика опозиције.

Прије изрицања мјере, Чубриловић је замолио посланике опозиције да омогуће рад Скупштине.

Чубриловић дао је нову паузу, а наставак сједнице је неизвјестан.

На конференцији за новинаре, предсједник парламента је рекао да ће се засједање наставити када се створе услови за то.

Новинарима у Народној скупштини су се потом обратили Драган Чавић, лидер НДП-а и Вукота Говедарица, шеф посланичког клуба СДС-а. Још једном су поновили да се крши пословник о раду Народне скупштине. Чавић је рекао да је опозиција присиљена на овакве потезе.

"Преварили су нас, јер нисмо добили одговоре на посланичка питања и нема ко да образложи ревизорске извјештаје, иако су говорили да ће главни ревизор то да уради. Владајућа већина упорно крши све норме, Устав и законе и не знам шта је више потребно да урадимо у Скупштини да би их натјерали да попштују оно што је предвиђено", рекао је новинарима Говедарица у холу Народне скупштине.

Он је навео да је опозиција спремна да истраје у борби за поштовање Устава и закона.

Говедарица сматра да је опозиција требало да се још 2014. године адекватно супротстави владајућој већини у Српској.

"Да смо ово што сада радимо урадили 2014. године владајућа већина не би била бахата као сада. Увјерен сам да би био поштиван Устав и не би имали прелетаче у Народној скупштини", рекао је Говедарица.

Посланик ПДП-а у Народној скуштини Републике Српске Бранислав Бореновић тврди да опозиција није блокирала Скупштину, него да је зауставила нелегалан и једностран рад.

"Иако смо данас били конструктивни и дали три приједлога за допуну дневног реда, то није било довољно владајућој већини која све ради у супротности са Уставом", каже Бореновић.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић тврди да је опозиција принуђена да спријечи владајућу већину да доноси одлуке које су мимо Устава, закона и Пословника о раду.

"Немамо намјеру да блокирамо институције, него оне који их користе за незаконитости. Оног тренутка када буду поштивани Устав, закони и скупштински Пословник о раду наставићемо са радом", рекао је Чавић.

Он је навео да је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изрекао опозицији мјере удаљења у складу са Пословником о раду.

Након што је опозиција пиштаљкама прекинула рад парламента скупштинско обезбјеђење попело се на први спрат у гради Скупштине, јавља АТВ.

Посланици опозиције раније вечерас су поново у покушали да блокирају засједање 22 сједнице Народне скупштине РС тако што су као и претходни пут изашли иза мјеста гдје сједе предсједавајући Скупштине.

Посланици опозиције су устали са својих мјеста, стали иза предсједника Скупштине Недељка Чубриловића и дувајући у пиштаљке покушали да спријече остале народне посланике да се изјасне о дневном реду сједнице.

Упркос томе, Народна скупштина Републике Српске усвојила је дневни ред на коме је Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

Предлагачи ове резолуције су посланички клубови СНСД, СП и СДС-К.

Није прихваћен захтјев опозиције да у дневни ред скупштинске сједнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Народна скупштина није прихватила ни захтјев опозиције да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној сједници и оправданости одржавања ове скупштинске сједнице, те одлука о стављању ван снаге одлуке о разрјешењу главног ревизора Републике Српске.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је вечерас, након што је усвојен дневни ред сједнице, да посланици опозиције неће учествовати у скупштинској расправи, али да неће изаћи из сале.

Говедарица је навео да опозиција мора показати отпор јер, како тврди, власт у Српској не поштује Устав, законе и скупштински Пословник о раду, пише новинска агенција Срна.

"Џаба вам је причати како угрожавате рад институција и гдје сте довели Главну службу за ревизију јавног сектора. Џаба вам је причати и да сте дужни да одговорите на посланичка питања, те да сте морали да доставите записник са 21. редовне сједнице. Узалудно је са вама о било чему расправљати када је за вас мјера већина у скупштини која је обезбијеђена зна се како", рекао је Говедарица.

У наставку сједнице, посланици ће разматрати приједлоге закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске, те о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Биће разматрани и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима, као и Нацрт закона о бањама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана