Opozicija: Kredit uz kršenje Ustava Vlada: Cilj kolaps i izazivanje nemira

Svjetlana Šurlan
Opozicija: Kredit uz kršenje Ustava Vlada: Cilj kolaps i izazivanje nemira

Banjaluka - Predstavnici stranaka okupljenih u Savezu za promjene podnijeli su juče krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv premijera RS Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije, tvrdeći da su Srpsku neustavno zadužili za 300 miliona dolara.

Cvijanovićeva je na prijavu odgovorila da je opozicija u Srpskoj lakrdijaška družina, koja opstruiše sve što može da bude dobro za RS, dok su iz Ministarstva finansija poručili da je to prijava protiv građana RS, jer je kredit zbog njih i podignut.

Predsjednik NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić rekao je da su krivičnu prijavu potpisala 33 poslanika opozicije u parlamentu RS.

- Krivična prijava se odnosi na neustavno donošenje odluke o kreditnom zaduženju RS od 300 miliona dolara. Budući da je Ustav eksplicitan da kreditno zaduženje može da vrši samo Narodna skupština i niko drugi u njeno ime, mi smo iscrpili sve pravne i demokratske mogućnosti da se borimo protiv neustavnosti i nezakonitosti koje se sprovode u režiji Vlade RS - rekao je Čavić.

On kaže da postoji osnovana sumnja da su prekršena najmanje dva člana Krivičnog zakona.

- Insistiramo na tome da se ovo raščisti, jer je krajnje nemoralno i opasno da Vlada RS na ovaj način donosi odluke o zaduženju, koje neće vraćati oni lično, nego svi građani - kazao je Čavić.

Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica rekao je da mu nije jasno zašto Vlada ide u pravcu zaduženja i šta im je motiv.

- Jedino što smo mogli je da podnesemo krivičnu prijavu i zaštitimo uzurpaciju institucija RS - rekao je Govedarica i dodao da očekuje da će biti podignuta optužnica protiv lica koja ne poštuju Ustav RS.

Poslanik PDP-a Milan Švraka je kazao da RS nije zadužena za 3.000 nego za 300 miliona dolara mimo parlamenta i da je siguran da će pravosuđe uraditi svoj dio posla.

Cvijanovićeva kaže da opozicija ima pravo da radi šta god misli da treba, ali da su u ovom slučaju povukli pogrešan potez.

- Oni ovim nastavljaju da opstruišu sve što je dobro i svoje frustracije liječe čak i na taj način - naglasila je Cvijanovićeva.

Ministarstvo finansija RS saopštilo je da je krivična prijava koju je podnio Savez za promjene još jedan u nizu neuspješnih pokušaja opozicije da blokira Srpsku.

- Ne radi se o prijavi protiv Cvijanovićeve i Tegeltije, već protiv građana RS. Ovo je usmjereno protiv penzionera i pokušaja da penzioni sistem bude uveden u trezorski sistem RS. Ovim postupcima se ugrožavaju poljoprivredni proizvođači, boračke kategorije, zaposleni u javnom sektoru, korisnici socijalnih prava i svi drugi korisnici budžeta. Obaj postupak je vrhunac višemjesečne aktivnosti opozicije i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da finansijski blokiraju RS i da na taj način izazovu nemire - navodi Ministarstvo finansija.

U ovom Vladinom resoru tvrde da su predstavnici međunarodne zajednice obećali opoziciji u RS da će blokirati sva međunarodna kreditna sredstva Srpskoj, što će dovesti do njenog finansijskog kolapsa i nemogućnosti isplate penzija i plata.

- Finansijska sredstva prema RS jesu blokirana, ali nisu uspjeli blokirati Srpsku, niti ugroziti izmirenje obaveza prema budžetskim korisnicima. Opozicija želi da RS bude talac pojedinih finansijskih centara i da tako budu sprovedeni politički ciljevi suprotni interesima Srpske - navodi Ministarstvo finansija i ističe da će Vlada preduzeti sve da zaštiti interese građana i da obezbijedi novac potreban za budžet RS i nesmetano funkcionisanje svih institucija.

Tegeltija je ranije kazao da je odluka o zaduženju donesena na zakonit način i da je kredit mnogo povoljniji nego ranija zaduženja.

Odluka

Vlada RS donijela je 9. oktobra odluku o prihvatanju zaduženja kod američke korporacije "Global Bancorp Commodities & Investments" u iznosu od 300 miliona dolara, odnosno 514,24 miliona maraka. Novac je namijenjen za finansiranje budžetskih rashoda u 2015. i 2016. godini i dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke RS, da bi kroz pojačano kreditiranje bio podstaknut privredni razvoj.

Iznos zaduženja: 300 miliona dolara

Isplata kredita: u tranšama

Rok otplate: tri godine od dana povlačenja tranše

Period odgode plaćanja: tri godine

Kamatna stopa: tri odsto godišnje

Zatezna kamata: jedan odsto godišnje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana