Опет повећан број пацијената на КЦУС-у, хоспитализовано 39 дјеце

klix.ba
Опет повећан број пацијената на КЦУС-у, хоспитализовано 39 дјеце

Сарајево - Иако се очекивало да ће број пацијената који се јављају на КУМ Клиничког центра Универзитета у Сарајеву смањити, број се повећао на 133 примљених пацијената и 39 хоспитализованих.

Поређења ради, јутрос је број прегледаних пацијената био 121, а 35 дјеце је било хоспитализовано, пише Klix.

Подсјећамо и да је, према прелиминарним резултатима Службе за микробиологију, потврђена салмонела код хоспитализоване дјеце.

Дјеца су на лијечењу на Клиници за инфективне болести и подвргнута су терапији рехидрације, а њихово стање се прати. Подсјећамо да родитељи тврде како су се дјеца отровала оброком који је садржавао резанце, јаја и павлаку, што је био ручак у понедјељак.

Дјеца имају дијареју, повраћају, имају високу температуру и осјећају се слабо.

Централној кухињи ЈУ »Дјеца Сарајева« забрањен рад

Након завршеног инспекцијског надзора, санитарни инспектор Кантоналне управе за инспекцијске послове је из превентивних разлога, као и због хитности поступка, издао усмено рјешење ЈУ "Дјеца Сарајева" о привременој забрани рада Централне кухиње, а ради могућег прекида ланца ширења заразе, сазнаје Фена у Кантоналној управи.

Рјешење је данас донесено и у писаној фирми и већ је уручено ЈУ "Дјеца Сарајева", а којим је наређено да се дјеци у свим вртићима данас подијели суха храна.

Осим тога, наређено је и генерално чишћење и прање просторија, уређаја и опреме, уз провођење темељне течне дезинфекције Централне кухиње, као и свих 29 вртића и припадајућих кухињских блокова.

Према рјешењу инспектора, ЈУ "Дјеца Сарајева" треба провести и екстерну дезинфекцију коју ће извршти овлаштена фирма. Рјешење остаје на снази до даљњег.

Како је и било најављено, санитарни инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове КС-а у четвртак су наставили надзоре у Централној кухињи ЈУ "Дјеца Сарјева" и  извршили преглед 14 радника те кухиње, којима је наређено да понове санитарне прегледе.

Такође, узето је и 12 брисева посуђа у којем се врши транспорт хране, а извршен је и преглед двају транспортних возила и преглед возача, којима је наређено да понове преглед на клицоноштво.

Резултати лабораторијских анализа узетих узорака хране и брисева нису познати, потврдили су у Кантоналној управи за инспекцијске послове.

Иако је код већине хоспитализоване дјеце на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Универзитета у Сарајеву потврђено присуство салмонеле у организму, Мирјана Халиловић-Јовановић (на фотографији), директор ЈУ "Дјеца Сарајева", у оквиру које су се, како се претпоставља, малишани и заразили, за сада нема намјеру дати оставку.

На питање Klixа ко ће одговарати за тровање више од 150 малишана који су са симптомима тровања храном затражили помоћ у КЦУС-у, Мирјана Халиловић је казала како је тешко утврдити појединачну оговорност у овом случају.

"У питању је цијели ланац одговорних људи, од кухања, складиштења, транспорта и сервисирања, и ја нећу одустати све док се не утврди шта се тачно догодило. Сада је тренутно немогуће утврдити ко је одговоран јер је све узрочно-посљедичног карактера. По окончању истраге која се води доносиће се одлуке и нико неће бити амнестиран од одговорности", рекла је она.

На питање да ли ће она поднијети оставку као особа која води установу у којој отровани број малишана расте из сата у сат и који су попунили капацитете Инфективне клинике у Сарајеву, она је казала како јесте одговорна, али неће отићи са функције коју обавља.

"Нећу дати оставку док се све ово не оконча. Испод мене је и цијели ланац људи који руководе појединим секторима. Након утврђивања одговорних услиједиће доношење одлука", казала је Халиловић-Јовановић.

Према њеним ријечима, она је сада одговорна за то да се рад вртића врати у нормалу упркос притиску јавности, као и да се до у детаље утврди како је до масовне заразе и дошло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана