Opasnog teroristu BiH traži zbog droge

Goran Maunaga
Opasnog teroristu BiH traži zbog droge

Sarajevo - BiH je za Begzadom Spahićem (37), koji je uhapšen u turskom gradu Kilisu zbog pripremanja samoubilačkog terorističkog napada, raspisala potjernicu zbog neovlašćene proizvodnje i trgovine drogom iako je on nekoliko puta boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik specijalne jedinice Islamske države.

Turska policija i žandarmerija u akciji na lokaciji Inanli, u blizini sirijske granice, prošle sedmice uhapsili su Spahića i četvoro državljana Azerbejdžana. Kod njih su pronađeni i zaplijenjeni eksploziv i prsluci koje koriste bombaši samoubice. Turske snage bezbjednosti pretpostavljaju da su planirali da izvedu samoubilački napad. Sud u Kilisu odredio im je pritvor zbog članstva u Islamskoj državi i posjedovanja eksploziva.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim strukturama kaže da je Spahić 2013. godine u dva navrata išao u Siriju i da je tamo i ranjavan. Uprkos tome, Interpol je na zahtjev pravosuđa BiH prošle godine raspisao crvenu potjernicu za njim i to ne zbog povezanosti s terorizmom nego, kako stoji na sajtu Interpola, trgovine drogom.

- Spahić je rođen u Zenici gdje ima prijavljeno i prebivalište, a u Siriji je ime promijenio u Ebu Derda el Bosni. U džihad u Siriju otišao je avionom iz Sarajeva za Istanbul 12. jula 2013. S njim u avionu bili su Senad Kasupović i Mirza Kapić. Spahić se vratio 29. septembra u 2013. u BiH. Bio je ranjen - rekao je naš sagovornik.

Dodao je da je Spahić u Siriju ponovo otišao 18. oktobra 2013. godine, opet preko Istanbula. Na ratištu je ponovo ranjen.

Istakao je da je Spahić bio pripadnik specijalne jedinice Islamske države, a najviše vremena proveo je u Raki, odakle je prije nekoliko dana sa četvoricom pripadnika terorističke organizacije stigao u Tursku, gdje je i uhapšen.

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić kaže da nikako ne bi smjelo da se dešavaju propusti da za teroristom poput Spahića bude raspisana potjernica zbog droge.

- On je jedan od najaktivnijih pripadnika Islamske države. Dolazak Spahića iz Rake u Tursku spada u već pokrenuti talas povratka državljana BiH koji ratuju u terorističkim organizacijama u Siriji. Takvih poput Spahića biće svakim danom sve više i u regionu i u BiH, jer je Islamska država pred slomom - rekao je Ćeranić.

Slučaj Begzada Spahića samo je jedan u nizu nelogičnih odluka institucija BiH kada se radi o bezbjednosno opasnim osobama. Prošle sedmice "Glas Srpske" je objavio da je Sud BiH ostavio na slobodi šest osoba osuđenih za terorizam.

Potjernice

Zanimljivo je da pravosuđe BiH nije Interpolu dostavilo fotografije terorista Salema Hasića (29) i Aldina Mahmutovića (29), koje posjeduje čak i "Glas Srpske", a za kojima je ova institucija prošle godine takođe raspisala crvene potjernice. Hasića pravosudni organi potražuju zbog krivičnog djela organizovanje terorističke grupe, terorizam, ilegalno stvaranje i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama. Naš sagovornik kaže da Hasić zvani Horni ima prijavljeno prebivalište u opštini Gračanica i da je često posjećivao vehabijsku zajednicu Gornja Maoča. Iz Sarajeva za Istanbul otišao je avionom 5. aprila 2013. godine zajedno sa Enesom Mešićem koji je nedavno uhapšen.

Mahmutovića pravosuđe BiH traži zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama. Prijavljeno mjesto prebivališta mu je u ulici Krajiških brigada u Doboju. U Siriju je otputovao 30. septembra 2014. avionskim letom iz Sarajeva do Istanbula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana