Opasno vraćanje sile visokog predstavnika

Vedrana Kulaga
Opasno vraćanje sile visokog predstavnika

Banjaluka - Novo posezanje visokog predstavnika za bonskim ovlašćenjima drastično bi unazadilo BiH i pogoršalo političku situaciju u zemlji, a međunarodna zajednica je davno morala da shvati da je to vrijeme prošlo, smatraju pravni stručnjaci, politikolozi i analitičari.

Priču o bonskim ovlašćenjima oživio je predstavnik Velike Britanije u Savjetu bezbjednosti UN na ovosedmičnoj sjednici nakon izlaganja visokog predstavnika Valentina Incka o stanju u BiH. Incko je potvrdio da je od Britanaca dobio podršku koja uključuje i upotrebu bonskih ovlašćenja.

- Neke zemlje su toliko razočarane situacijom u BiH i sazrijeva mišljenje da bi bonska ovlašćenja u budućnosti opet trebalo koristiti, pa i u izbornoj godini ako sve druge mogućnosti budu neuspješne - rekao je Incko.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić naglašava da visoki predstavnik ima samo ovlašćenja u pogledu sprovođenja mirovnih rješenja i isključivo aspekata civilnih poslova, ne ulazeći u autonomiju organa i institucija zasnovanih na ustavu.

- Bonska ovlašćenja su isključivo proizvod dogovornog karaktera Komiteta za sprovođenje Dejtonskog sporazuma koji ne podrazumijeva ni odlučujuća, ni naređujuća, ni restriktivna rješenja koja zamjenjuju legalne i legitimne organe države. Međunarodna zajednica mora priznati da je isteklo vrijeme starateljstva i tutorstva nad suverenom i nezavisnom članicom UN - rekao je Dmičić.

Doktor političkih nauka Srđan Perišić kaže da se bonska ovlašćenja proizvoljno tumače.

- Ilegalno tumačenje tih ovlašćenja je isto kao proizvoljno tumačenje Dejtonskog sporazuma. Matrica je ista. Vlast u RS se mora jasno suprotstaviti takvom tumačenju, a ako i dođe do nove nelegalne primjene bonskih ovlašćenja, biće jasno ko je protivnik BiH i ko želi konflikt - kazao je Perišić.

Politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukanović smatra da treba biti na oprezu poslije i najmanje iskazane podrške korišćenju bonskih ovlašćenja.

- Interesantno je da se posle dužeg vremena pominje ta mogućnost. Pre nekoliko godina vladala je veća opasnost od toga, a sada to može da bude i blef, ali i nova reakcija na ovo što što vidimo u Srpskoj, a to je nejedinstvo njenih zvaničnika koje se videlo poslednjih sedmica u Narodnoj skupštini - ocijenio je Vukadinović.

Na nezakonito djelovanje visokog predstavnika u BiH ukazano je i u posljednjem izvještaju i pismu predsjednika RS Milorada Dodika upućenim Savjetu bezbjednosti i generalnom sekretaru UN.

- Visoki predstavnik je centralizovao BiH djelimično primjenom samoproklamovanih bonskih ovlašćenja kojima je donosio zakone, amandmane na ustave i izricao kazne izvan suda. Ova diktatorska ovlašćenja su pravno apsurdna povreda suvereniteta BiH i prava njenih građana. Bivši britanski ambasador u BiH Čarls Kroford, koji je pomogao u kreiranju bonskih ovlašćenja, priznao je da ona nemaju nikakav stvarni pravni osnov - navedeno je u izvještaju Vlade RS.

Podsjetili su i da je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun nedavno priznao u svjedočenju pred Parlamentom Velike Britanije da je trebalo mnogo zavrtanja ruku da bi političari prihvatili mjere koje su išle izvan Dejtonskog sporazuma i da su bonska ovlašćenja koristili prilično brutalno.

Bonska konferencija održana je u decembru 1997. godine i tada su doneseni zaključci koji se tiču ovlašćenja koja je visoki predstavnik koristio da donosi amandmane na ustave, zakone i njihove izmjene, te smjenjuje izabrane funkcionere, zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu. Pravnici naglašavaju da visoki predstavnik ni po Bonskoj deklaraciji ne može donositi zakone već samo odluke privremenog karaktera i to iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara BiH.

Smjene

Na osnovu bonskih ovlašćenja visoki predstavnici su smjenjivali članove Predsjedništva BiH, predsjednike parlamenata, ministre i zvaničnike na svim nivoima vlasti. Najviše ih je koristio Pedi Ešdaun, koji je od 2002. do 2006. smijenio 59 funkcionera u RS.

Visoki predstavnici u BiH

Karl Bilt          

(1995-1997) Švedska

Karlos Vestendorp     

(1997-1999) Španija

Volfgang Petrič        

(1999-2002) Austrija

Pedi Ešdaun               

(2002-2006) Ujedinjeno Kraljevstvo

Kristijan Švarc-Šiling

(2006-2007) Njemačka

Miroslav Lajčak         

(2007-2009) Slovačka

Valentin Incko

(2009 - do danas) Austrija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana