Опасно враћање силе високог представника

Ведрана Кулага
Опасно враћање силе високог представника

Бањалука - Ново посезање високог представника за бонским овлашћењима драстично би уназадило БиХ и погоршало политичку ситуацију у земљи, а међународна заједница је давно морала да схвати да је то вријеме прошло, сматрају правни стручњаци, политиколози и аналитичари.

Причу о бонским овлашћењима оживио је представник Велике Британије у Савјету безбједности УН на овоседмичној сједници након излагања високог представника Валентина Инцка о стању у БиХ. Инцко је потврдио да је од Британаца добио подршку која укључује и употребу бонских овлашћења.

- Неке земље су толико разочаране ситуацијом у БиХ и сазријева мишљење да би бонска овлашћења у будућности опет требало користити, па и у изборној години ако све друге могућности буду неуспјешне - рекао је Инцко.

Професор уставног права Миле Дмичић наглашава да високи представник има само овлашћења у погледу спровођења мировних рјешења и искључиво аспеката цивилних послова, не улазећи у аутономију органа и институција заснованих на уставу.

- Бонска овлашћења су искључиво производ договорног карактера Комитета за спровођење Дејтонског споразума који не подразумијева ни одлучујућа, ни наређујућа, ни рестриктивна рјешења која замјењују легалне и легитимне органе државе. Међународна заједница мора признати да је истекло вријеме старатељства и туторства над сувереном и независном чланицом УН - рекао је Дмичић.

Доктор политичких наука Срђан Перишић каже да се бонска овлашћења произвољно тумаче.

- Илегално тумачење тих овлашћења је исто као произвољно тумачење Дејтонског споразума. Матрица је иста. Власт у РС се мора јасно супротставити таквом тумачењу, а ако и дође до нове нелегалне примјене бонских овлашћења, биће јасно ко је противник БиХ и ко жели конфликт - казао је Перишић.

Политички аналитичар из Београда Ђорђе Вукановић сматра да треба бити на опрезу послије и најмање исказане подршке коришћењу бонских овлашћења.

- Интересантно је да се после дужег времена помиње та могућност. Пре неколико година владала је већа опасност од тога, а сада то може да буде и блеф, али и нова реакција на ово што што видимо у Српској, а то је нејединство њених званичника које се видело последњих седмица у Народној скупштини - оцијенио је Вукадиновић.

На незаконито дјеловање високог представника у БиХ указано је и у посљедњем извјештају и писму предсједника РС Милорада Додика упућеним Савјету безбједности и генералном секретару УН.

- Високи представник је централизовао БиХ дјелимично примјеном самопрокламованих бонских овлашћења којима је доносио законе, амандмане на уставе и изрицао казне изван суда. Ова диктаторска овлашћења су правно апсурдна повреда суверенитета БиХ и права њених грађана. Бивши британски амбасадор у БиХ Чарлс Крофорд, који је помогао у креирању бонских овлашћења, признао је да она немају никакав стварни правни основ - наведено је у извјештају Владе РС.

Подсјетили су и да је бивши високи представник Педи Ешдаун недавно признао у свједочењу пред Парламентом Велике Британије да је требало много завртања руку да би политичари прихватили мјере које су ишле изван Дејтонског споразума и да су бонска овлашћења користили прилично брутално.

Бонска конференција одржана је у децембру 1997. године и тада су донесени закључци који се тичу овлашћења која је високи представник користио да доноси амандмане на уставе, законе и њихове измјене, те смјењује изабране функционере, забрањује им учешће на изборима, одузима грађанска права и лична документа без права на жалбу. Правници наглашавају да високи представник ни по Бонској декларацији не може доносити законе већ само одлуке привременог карактера и то из надлежности Предсједништва и Савјета министара БиХ.

Смјене

На основу бонских овлашћења високи представници су смјењивали чланове Предсједништва БиХ, предсједнике парламената, министре и званичнике на свим нивоима власти. Највише их је користио Педи Ешдаун, који је од 2002. до 2006. смијенио 59 функционера у РС.

Високи представници у БиХ

Карл Билт          

(1995-1997) Шведска

Карлос Вестендорп     

(1997-1999) Шпанија

Волфганг Петрич        

(1999-2002) Аустрија

Педи Ешдаун               

(2002-2006) Уједињено Краљевство

Кристијан Шварц-Шилинг

(2006-2007) Њемачка

Мирослав Лајчак         

(2007-2009) Словачка

Валентин Инцко

(2009 - до данас) Аустрија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана