Опасан инцидент у касарни ОС БиХ код Бањалуке: Срушио се кров на 70 тона муниције, мина и експлозива

Горан Маунага
Опасан инцидент у касарни ОС БиХ код Бањалуке: Срушио се кров на 70 тона муниције, мина и експлозива

Бањалука - Кров складишта Оружаних снага БиХ у касарни Крчмарице код Бањалуке, у коме се налази око 70 тона минско-експлозивних средстава и муниције, урушио се, због чега је опасност од могућих експлозија велика, сазнаје "Глас Српске".

- Кров се вјероватно срушио због дотрајалости и под теретом снијега. Нико не смије да приђе том складишту због опасности од могућих експлозија. То само могу да ураде деминери, на које се чека - рекао је саговорник "Гласа Српске" из Оружаних снага.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић каже да се урушавање крова десило недавно, да није било повријеђених и да је у току организовање свих расположивих ресурса како би била извршена санација.

- Управо о томе разговарам са начелником Заједничког штаба Оружаних снага БиХ. Ради се о опасним материјама па формирамо тим људи који ће на терену процијенити шта је потребно учинити због безбједности људи и ради санирања штете. Људи су већ на терену. Сви капацитети и људски ресурси Министарства одбране и Оружаних снага ће радити и преко викенда да би оцијенили шта је потребно и да бисмо ангажовали и одређен број цивилних структура - рекао је Јеринић.

Додао је да ће бити ангажована ватрогасна возила и хидрауличне маказе, односно техника којом не располажу Оружане снаге, која је потребна за отклањање посљедица обрушавања крова и за санирање штете.

- Ту ће бити деминери, инжењерија, људи из грађевинске струке и остали ресурси који су на располагању Оружаним снагама. Није ово први случај урушавања објекта због екстремних временских непогода и дотрајалости. Надам се да ћемо санирати све што се десило, уз максималан опрез јер не желимо да се деси било шта непредвидиво - рекао је Јеринић.

Он истиче да је много средстава уложено у све локације на којима се налазе минско-експозивна средства и наоружање.

- Обезбијеђен је видео-надзор, заштитне ограде, а објекти су реновирани. Ипак, немамо довољно средстава колико би требало да уложимо у сваки објекат да би био доведен у жељено стање. То тек планирамо да урадимо. Складиште у Крчмарицама је саграђено поодавно, али се урушавање може десити и на новим објектима, као што је био случај са двораном у Источном Новом Сарајеву - рекао је Јеринић.

У канцеларији за односе с јавношћу Министарства одбране БиХ потврдили су да је кровна конструкција на једном од објеката за складиштење урушена због обилних сњежних падавина.

- На ту локацију је одмах упућена инжењеријска јединица, која је рашчистила терен. Ангажовани су и специјалисти за муницију и минско-експлозивна средства. Урушавањем тог крова нису угрожени остали објекти - навели су у Министарству одбране.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да су у извјештају парламентарног војног повјереника из 2014. године наведени многи проблеми на објектима у Крчмарицама.

- То је неперспективан објекат, а тада је наведено да је фалио велики дио ограде, да су проблематичне електричне инсталације, да објекат није услован ни за стражара и да су цивилна лица улазила и крала муницију. У извјештају из 2015. пише да је санирано све што је било потребно и да су поправљени и кровови, па се сада намеће питање о чему се ради - каже Мајкићева.

Сматра да је тај неперспективни објекат требало давно напустити.

- Средства на тој локацији су без контроле, заједно су и перспективна и неперспективна експлозивна средства и муниција, што представља велику опасност. Министарство одбране не ради на неопходном хитном сређивању тих складишта, којих треба да буде четири умјесто садашњих десет - истакла је Мајкићева и додала да је очигледно и да Заједничка комисија нема основну контролну функцију због које је формирана.

Крађа

Складиште у Крчмарицама нашло се и на мети лопова 2014. године када су нестала експлозивна средства, иницијалне каписле и упаљачи. Из истог магацина 2010. године су са 11 мина за минобацаче украдени упаљачи и барутно пуњење.

Нестанци наоружања и муниције из касарни

- 47 пиштоља нестало из касарне у Високом

- 8.500 комада муниције и десетак ручних бомби нестало из касарне у Бусовачи

- 5.000 граната украдено у Добоју на путу од касарне до полигона за уништавање

- 1 ракета "фагот" намијењена за уништавање тенкова украдена из касарне у Мркоњић Граду

- 14 полуаутоматских и аутоматских пиштоља и 19 оквира за муницију украдено из касарне у Билећи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана