Омогућено распуштање локалних парламената

Срна
Омогућено распуштање локалних парламената

Бањалука - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је Срни да је приједлогом новог закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина, на приједлог Владе, распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника.

"Уколико неко процијени да је из било ког разлога неопходно тестирати да ли начелник има повјерење грађана, знајући да та процедура подразумијева велике трошкове за једну локалну заједницу, а испостави се да грађани не дијеле његово мишљење, сматрамо да је оправдано да та особа сноси и санкције за своју процјену", навела је Решићева.


Према њеним ријечима, приједлогом закона који је Влада Републике Српске утврдила на сједници у петак, 22. јула, предвиђено је да скупштина општине или скупштина града може да буде распуштена уколико у одређеном року не буде конституисана, односно не буде изабран њен предсједник, те ако у периоду од шест мјесеци не буде засиједала.

Као једну од ситуација у којој локални парламенти могу да буду распуштени, те расписани ванредни избори у тој локалној заједници, Решићева наводи неусвајање буџета локалне заједнице за текућу годину до јуна наредне године.

"Мислимо да ће ово све увести ред у локалне заједнице јер нам се у посљедње вријеме чини да људи прилично олако схватају чињеницу да су их грађани изабрали", рекла је Решићева Срни и истакла да грађани не смију бити таоци неодговорног понашања представника власти.

Она је појаснила да ће у случају распуштања локалних парламената привремени орган у локалној заједници бити повјереник Владе од три члана.

Министар управе и локалне самоуправе рекла је и да је приједлогом закона предвиђено и проширење надлежности градова у Српској кроз омогућавање самосталног вођења судских спорова, без заступања Правобранилаштва, те прикупљање изворних прихода.

"Предвидјели смо да само градоначелници могу имати формиране кабинете, и то максимално са два савјетника, а да правилник о систематизацији радних мјеста морају послати на мишљење Министарству управе и локалне самоуправе", истакла је Решићева.

Она је додала да ће се заједно са приједлогом закона о локалним заједницама пред народним посланицима у јесењем засједању наћи и нови закон о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне заједнице.

Када је ријеч о запосленим у јединицама локалне самоуправе, новим законским рјешењима предложено да број запослених буде ограничен на три запослена на хиљаду становника, а да је европских стандард један запослени на хиљаду становника.

"Оставили смо и прелазни рок за усаглашавање свих одредаба од годину дана од дана ступања на снагу закона, што значи да се ништа неће и не може десити преко ноћи, нити ће ико преко ноћи остати без посла", каже Решићева.

Према њеним ријечима, евентуални вишак запослених у јединицама локалне самоуправе рјешаваће се кроз одлазак радника у пензију, одласке радника на друга радна мјеста, те прерасподјеле унутар општинских администрација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана