Omladinci SDS-a mijenjaju dresove, ali od politike ne odustaju

Darko Momić
Omladinci SDS-a mijenjaju dresove, ali od politike ne odustaju

Banjaluka - Skoro svi bivši šefovi Omladine SDS-a iz perioda kada je na njenom čelu bio Dragan Čavić odavno su napustili ovu stranku, ali i dalje plivaju u političkim vodama. Neki od njih su i po nekoliko puta mijenjali dres, a nekolicina danas ima prilično značajne uloge na političkoj sceni Republike Srpske.

Članovi Predsjedništva Omladine SDS-a u to vrijeme bili su donedavni lider Napredne Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo, zatim poslanik Samostalnog demokratskog srpskog kluba i funkcioner DNS-a Darko Banjac, koji je SDS napustio poslije unutarstranačkih izbora 2015. godine, te bivši predsjednik Skupštine opštine Teslić Željko Perišić, koji je dres SDS-a zamijenio SNSD-ovim, da bi završio kao kadar DNS-a. U SDS-u više nije ni Trebinjac Neđo Ćebeyija, koji je otišao za partijskim šefom Draganom Čavićem u njegovu novoosnovanu Demokratsku partiju, da bi kasnije prešao u PDP i od 2012. do 2016. godine bio zamjenik PDP-ovog gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića. Na posljednjim lokalnim izborima osvojio je odbornički mandat na listi PDP-a, ali je poslije izbora napustio ovu stranku i djeluje kao samostalni odbornik u trebinjskom parlamentu.

Iako je promijenio stranku, praktično najdosljedniji je ostao aktuelni načelnik Šamca Đorđe Milićević. On je napustio SDS, ali je ostao vjeran dotadašnjem partijskom šefu Draganu Čaviću i na lokalnim izborima 2016. godine kao funkcioner NDP-a izabran je za načelnika Šamca.

- Vrijeme je pokazalo da je taj sastav Predsjedništva Omladine SDS-a imao politički potencijal. Znamo da je u to vrijeme visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u nekoliko navrata izvršio pravu sječu kadrova u SDS-u i Dragan Čavić je želio sa mlađom ekipom da pokuša koliko-toliko to da nadomjesti. Nažalost, znamo šta se izdešavalo i da skoro niko od tih ljudi danas nije u SDS-u, ali ostali smo u korektnim odnosima - kaže Milićević.

“Omladinac” Srđan Rankić iz Bratunca SDS je napustio pred opšte izbore 2010. godine i prešao u SzDS Dragana Kalinića. Rankić je na lokalnim izborima 2012. godine osvojio odbornički mandat u SO Bratunac, ali 2016. godine mu to nije pošlo za rukom i trenutno nema značajnu ulogu na političkoj sceni Bratunca. Od politike je potpuno digao ruke i Branko Maričić iz Brčkog, koji je u sukobu sa Mladenom Bosićem bio i prije nego što je on u decembru 2007. godine zamijenio Čavića na čelu SDS-a. Maričić se kasnije kratko zadržao u SDS 1990, ali se brzo razočarao i potpuno digao ruke od politike. Od politike, ali i od ovih prostora, ruke je digao i bivši član Predsjedništva Omladine SDS-a iz Kotor Varoša Srđan Sitnica, koji se sa porodicom odselio u Norvešku i samo povremeno dođe u rodni kraj.

Adam Šukalo kaže da su se bivši omladinci SDS-a politički razišli, ali niko se nije zavadio.

- Kada se sretnemo uvijek se pozdravimo i popričamo, a i danas smatram da tadašnje, kao ni potonje, rukovodstvo SDS-a nije prepoznalo ambicioznost i politički kvalitet svojih tadašnjih omladinaca - kaže Šukalo.

Buran politički put imao je i Nebojša Raković, koji je poslije izlaska iz SDS-a svoje mjesto na političkom nebu prvo potražio u NDS-u Krste Jandrića, a potom i u SzDS-u Dragana Kalinića. Poslije kratke političke avanture kod Kalinića, Raković je postao jedan od najbližih saradnika Šukala u njegovim naprednjacima, ali brzo se razišao sa njim i trenutno je aktivni član Socijalističke partije.

On kaže da je sa skoro svim bivšim partijskim kolegama u korektnim odnosima, bez obzira na to što su im se putevi razišli.

- Šteta je što nismo zajedno, jer smo dobro funkcionisali kao tim, ali sigurno je da se nismo razišli zato što smo mi to htjeli - kaže Raković.

Bivši omladinci SDS-a koji nisu mijenjali politički dres su Vukan Stanković iz Foče i Slavoljub Tošović iz Istočnog Novog Sarajeva. Stanković je još politički aktivan i na posljednjim lokalnim izborima bio je kandidat SDS-a za odbornika u fočanskoj skupštini, ali bez uspjeha. Ni Tošović nije napuštao SDS, a jedno vrijeme je čak bio i na čelu Opštinskog odbora u Istočnom Novom Sarajevu, ali već nekoliko godina je u privrednim vodama i nije politički aktivan.

Od SDS-a do SP-a

Bivši predsjednik Omladine SDS-a Branislav Škobo poslije razlaza sa SDS-om politički put je nastavio u DP-u Dragana Čavića, pa potom u NDS-u Krste Jandrića, da bi se poslije ujedinjenja ove dvije partije skrasio u Socijalističkoj partiji. Ipak, s obzirom na to da je slovio kao kadar bivšeg šefa banjalučkih socijalista i predsjednika Izvršnog odbora SP-a Saše Čudića, poslije Čudićevog odlaska iz SP-a i Škobo je napustio ovu stranku. Trenutno nije politički aktivan, a špekuliše se da bi mogao da se vrati u matično jato - SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana