Olakšice privredi, policiji i mladencima

Svjetlana Šurlan, Željka Domazet
Olakšice privredi, policiji i mladencima

Sarajevo, Banjaluka - Oprema koja je neophodna preduzećima u proizvodnom procesu ubuduće će biti oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina, a nameti neće biti plaćani ni na opremu za deminiranje, vojne i policijske ustanove, vatrogasnu i civilnu zaštitu i školsku i svadbenu opremu.

Definisano je to odlukom o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina koju je juče na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) usvojio Savjet ministara BiH.

Od plaćanja dažbina oslobođeni su oni koji uvoze opremu koja se uvozi za novu ili proširenje i modernizaciju proizvodnje pod uslovom da je nije moguće nabaviti na domaćem tržištu. Dažbina je oslobođena i oprema koja je ulog stranaca osim automobila i automata za zabavu i igre na sreću. Carinu pri uvozu neće plaćati ni uvoznici opreme za vojsku, policiju i kazneno-popravne ustanove, koju u potpunosti finansiraju donatori, te sredstava za deminiranje.

I sredstva za projekte obnove i rekonstrukcije u BiH, ako ih je usvojio Savjet ministara i u potpunosti ili većim dijelom ih finansiraju strani donatori ili međunarodne razvojne banke biće oslobođena dažbina. Isti tretman imaće i oprema namijenjena vatrogascima i civilnoj zaštiti i imovina fizičkog lica ukoliko iz inostranstva dolazi da živi u BiH ili dovozi nasljedstvo iz druge države.

Olakšice će imati i oni koji uvoze opremu za sklapanje braka poput svadbene opreme, poklona i predmeta iz domaćinstva koji pripadaju fizičkom licu koje se radi sklapanja braka preseljava iz druge države u BiH. Plaćanja uvoznih dažbina oslobođeni su i školska oprema, obrazovni materijali i roba za potrebe slijepih.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da će oslobađanje ili smanjenje carina biti od koristi za privredu.

- Najveću korist imaće tekstilna, obućarska i kožarska industrija. Svi koji su tražili ove olakšice isticali su da će dio ušteda iskoristiti za investicije i zapošljavanja, a s druge strane konkurentnost njihovih proizvoda biće veća na inostranom tržištu - kazao je Bojić i dodao da BiH ne gubi na ukidanju ovih carina, nego dobija na novom zapošljavanju, investiranju i povećanju trgovine.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je riječ o olakšicama koje su privrednici tražili duži period i da će one doprinijeti poboljšanju investicione klime.

Odlukom je propisano i da će putnik u ličnom prtljagu moći da prenese nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih dažbina u vrijednosti do 600, umjesto dosadašnjih 200 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana