Олакшице предузећима за мање сиве економије

Маријана Миљић
Олакшице предузећима за мање сиве економије

Бањалука - Уједначавање износа такси при увозу и извозу робе, могућност наплате дугова које предузећа из једног имају у другом ентитету и интегрисање Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у једношалтерски систем регистрације фирми, само су неке од мјера које су су усагласиле Владе РС и ФБиХ.

Двије владе су на заједничкој сједници у сриједу у Сарајеву усвојиле 27 мјера за борбу против сиве економије.

- Ријеч је активностима и мјерама на којима ћемо приоритетно радити с циљем сузбијања нелегалног и нерегистрованог обављања привредних активности до елиминисања запошљавања "на црно". Мјере се односе и на повећање ефикасности рада институција РС, ФБиХ и Брчко дистрикта - казали су у Министарству финансија РС.

Дио мјера односи се на међуентитетску, а други на сарадњу ентитета са институцијама БиХ. Двије владе сагласне су да треба уједначити прописе који ће онемогућити пребацивање сједишта предузећа или пословне јединице из једног у други ентитет све док не измире све пореске обавезе.

- Биће покренуто и питање склапања споразума о наплати пореских обавеза које резиденти једног ентитета имају у другом. На дневном реду је и усклађивање прописа који ће омогућити размјену података о трансакцијама и промету на рачунима физичких и правних лица. Неизоставна ставка је и уједначавање прописа о контроли квалитета робе и убрзавање акредитације лабораторија у ентитетима - казали су у Министарству финансија РС.

Када је ријеч о мјерама које се односе на институције БиХ, ентитетске владе сматрају да је потребно интегрисати УИО  у једношалерски систем регистрације јер регистрација предузећа у тој институцији траје дуго. На дневни ред биће стављена и измјена прописа који би требало да доведу до једноставнијих административних процедура за изношење новца из БиХ намијењеног за оснивање предузећа у иностранству.

- Биће покренуто и питање организовања већег броја накнадних царинских контрола, сузбијања злоупотреба код поврата ПДВ-а и измјена прописа који би требало да допринесу успоравању раста акциза на дуван и дуванске производе - казали су у Министарству финансија.

Привредници поздрављају мјере које намјеравају да донесу владе.

- Неуједначене таксе у ентитетима стварају велике проблеме и нелојалну конкуренцију. Због тог проблема фирме се селе из једног у други ентитет. Добро би било да поред изједначавања такси при увозу и извозу ентитети имају идентичне износе и за друге намете које плаћају привредници - казао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић и оцијенио да привредници плаћају више таксе у РС него у ФБиХ.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да је посебно важно покретање иницијативе да УИО буде интегрисана у једношалтерски систем регистрације предузећа.

- РС је у томе направила искорак јер је смањила обим трошкова, потребне документације и вријеме за почетак рада фирме. Интегрисањем УИО у овај систем остварили би зацртани циљ да што краћем року дођемо до регистрације предузећа - казао је Благојевић.

Када је ријеч о таксама при увозу и извозу, Благојевић истиче да владе треба да их ускладе са ентитетом у којима привредници плаћају мањи износ.

- Привредници поздрављају и све остале мјере које ће утицати на стварање бољег пословног амбијента. Те мјере треба примијенити, а не да остану мртво слово на папиру - казао је Благојевић.

Мјера које се односе на међуентитетску сарадњу

* ажурирање меморандума о сарадњи између инспекција РС, ФБиХ и Брчко дистрикта

* уједначавање износа такси и накнада код увоза и извоза и њихово свођење на оптималан ниво у односу на окружење

* периодично ревидирање обједињеног списка робе, између ентитета за потребе надзора приликом увоза од стране тржишних, санитарних и фитосанитарних инспекција

* хармонизација поступака у погледу давања овлашћења надлежним лабораторијама које врше испитивање квалитета и здравствене исправности робе

* убрзавање активности на акредитацији и сертификацији лабораторија у РС и ФБиХ

* убрзавање активности на размјени података између АПИФ-а у РС и ФИА у ФБиХ о регистру рачуна предузећа

* ажурирање ентитетских закона ради ефикасније контроле трговине на интернету и на даљину

* хармонизација прописа ради онемогућавања пребацивања сједишта предузећа или пословне јединице без увјерења о измиреним пореским обавезама

* закључивање споразума о наплати пореских обавеза које резиденти једног ентитета имају у другом ентитету

* хармонизација прописа како би била омогућена размјена података о трансакцијама и промету на рачунима физичких и правних лица

* хармонизација прописа о контроли квалитета робе

Мјере које се односе на сарадњу ентитета и институција БиХ

* иницирање измјена Закона о странцима, са циљем боље контроле рада страних лица у БиХ

* иницирање интегрисања УИО БиХ у једношалтерски систем регистрације предузећа

* иницирање измјене прописа са циљем поједностављивања административних процедура за изношење новца из БиХ за оснивање предузећа у иностранству или повећање капитала

*  увођење акциза на биодизел, моторна и тешка уља

* иницирање ажурирања подзаконских аката који прате Закон о царинској политици БиХ

* иницирање измјене прописа и оптимизација поступка царињења расутих и збирних терета техничке робе

* иницирање већег броја накнадних царинских контрола

* иницирање сузбијања злоупотреба код поврата ПДВ-а

* иницирање активности на успоравању раста акциза на дуван и дуванске производе

* иницирање преиспитивања или стављања ван снаге одлуке Савјета министара БиХ о оснивању и раду представништава страних лица у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана