Олакшање за грађане Источног Сарајева и љекаре хероје

Жељка Домазет
Олакшање за грађане Источног Сарајева и љекаре хероје

Источно Сарајево - Више од 120.000 становника Источног Сарајева и цијеле сарајевско-романијске регије, након четврт вијека ишчекивања, у петак је коначно добило нову болницу “Србија”, у чију је изградњу уложено више од 54 милиона марака.

Свечану врпцу су пресјекли предсједник и премијер Републике Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић, изасланик предсједника Србије Небојша Стефановић и ресорни републички министар Драган Богданић. Делегацију Србије на аеродрому у Сарајеву дочекао је републички министар Петар Ђокић.

На церемонију није дошао предсједник Србије Александар Вучић. Он је упутио писмо предсједнику и грађанима Српске у којем је изразио жаљење што приликом отварања нове болнице није са њима. Констатовао је да су се многи најдиректније мијешали у изборну кампању, али да их нико није оптуживао. Он је подсјетио да је у изборну кампању у БиХ стигао и хрватски премијер Андреј Пленковић, али готово нико, поготово не из ЕУ, није оптужио Хрватску за директно мијешање у унутрашња питања БиХ, као што нико није оптуживао Сарајево за мијешање у ствари других држава чији су лидери кретали у изборне кампање управо из главног града БиХ.

- И вама и мени је сасвим јасно да постоји дежурни кривац, а то смо ми Срби. Управо зато, сарадња Србије и Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом, у будућности мора да буде свеобухватна и снажнија. То нико не може да нам забрани, нити то смемо да им дозволимо - навео је Вучић.

Додик је рекао да је отварањем овог објекта завршен период огромних напора које је уложила Влада у овај град, да ријеши готово сва витална инфраструктурна питања.

- Желим вам да што дуже из даљине гледате овај објекат - поручио је Додик и подсјетио да је на овом подручју било много отворених инфраструктурних проблема, али да је рађено на томе да буду рјешавана та питања.

Он је упозорио да “локални анимозитети морају да престану”.

- Болница је за све људе којима је потребна помоћ. Овај објекат је за све генерације које долазе - рекао је Додик. Осврћући се на Вучићево писмо, Додик је рекао да Србија брани свој народ и да Срби никада неће доживјети нешто слично као што је акција “Олуја” у Хрватској.

- Ми овдје треба да градимо мир. Само у миру можемо да градимо болнице. Да није мира, данас бисмо градили фабрике оружја. И Србија и наши пријатељи из Руске Федерације су гаранција нашег мира и стабилности - поручио је Додик.

Директор болнице Горан Тодоровић је истакао да грађани сарајевско-романијске регије послије дугог чекања добијају нову болницу која ће замијенити старе објекте.

- Отварањем врата нове болнице отворили смо врата будућности. Дуго смо се мучили у тешким условима и срећни смо што је овдје изграђена нова болница - рекао је Тодоровић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић је рекла да је поносна што се у Источном Сарајеву свечано отвара нова зграда болнице и истакла да су ова регија и овај град стратешки важни за РС.

- Успјели смо опет, као и много пута до сада и показали да радимо, градимо и развијамо Републику Српску - истакла је Цвијановићева и додала да ће болница “Србија”, као савремена здравствена установа, служити грађанима и омогућити здравственим радницима да раде у много бољим условима.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је рекао да су љекари овог подручја као прави хероји радили у немогућим условима и да данас имају високософистицирану технологију да би ова регија имала адекватне медицинске услуге.

  • Желим вам да не кажете “идем у болницу, него идем у 'Србију'“ - рекао је Чубриловић.

Стефановић: Желимо мир

Небојша Стефановић је рекао да је Србија данас и у економском и у сваком другом погледу снажнија и да јој то омогућава да још јаче помаже Републици Српској.

- У Републику Српску смо уложили 21 милион евра и то није претња никоме. Србија показује да се бринемо о грађанима Републике Српске. Србија жели мир и жели да гради болнице, школе, вртиће и фабрике - поручио је Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана