Okružni sud u Doboju: Pljačkašima 19 godina robije

Nebojša Tomašević
Okružni sud u Doboju: Pljačkašima 19 godina robije

Doboj - Željko Žigić iz Donjeg Žabara i još trojica pljačkaša osuđeni su na 19 godina zatvora u dobojskom Okružnom sudu.

Oni si opljačkali pet osoba iz Donjeg Žabara i Pelagićeva i ukrali im oko 30.000 KM.

Žigić je dobio najveću kaznu od šest i po godina zatvora, a njegov sugrađanin S. D. osuđen je na četiri i po godine robije. Druga dvojica pljačkaša I. M. i N. L. osuđeni su na po četiri godine zatvora.

Prema presudi Žigić i ostali, počinili su jedno razbojništvo i četiri teške krađe. U presudi se navodi da su oni razbojništvo počinili 20. septembra 2004. godine u kući N. M. u Porebricama kod Pelagićeva od koga su oteli oko 2.500 maraka. Tokom pljačke vezali su N. M. i njegovu suprugu V. M. kao i M. S. koja se nalazila sa njima u kući. Pljačku su počinili Žigić te S. D., I. M. i N. L. s kojima su bili i S. G. i F. M. koji ovom presudom nisu osuđeni. Oni su do kuće N. M. došli automobilom oko 21.30 časova. Tom prilikom Žigić i L. N. su čuvali stražu, a ostali su ušli u kuću gdje su zatekli supružnike N. M. i V. M. te M. S. koje su odmah napali i vezali. Prijeteći pištoljem od njih su  tražili novac pa im je M. V. iz njedara dala 1.500 maraka i rekla mjesto na kojem se u kući nalazi još 500 evra koje su oni uzeli i pobjegli.

Žigić i S. D. osuđeni su i za krađu koju su počinili  između 8. i 9. septembra 2003. godine kada su iz kuće K. P. ukrali veću količinu zlatnog nakita.

Žigić je dobio robiju i za tešku krađu od 8. avgusta 2004. godine koju je počinio sa R. M. koji takođe nije osuđen ovom presudom. Oni su tada iz kuće T. S. ukrali 5.500 KM.

Osim ovih krađa Žigić te R. M. i S. G. 28. avgusta 2004. godine ukrali su oko 13.000 KM iz  kuće N. M. u blizini Donjeg Žabara. Oko mjesec dana kasnije 20. septembra provalili su u  kuću S. A.  i ukrali  8.000 KM i raznu robu.

Maraton

Presuda Žigiću i drugima donesena je nakon skoro 13 godina od izvršenja krivičnih djela.

U dobojskom Okružnom sudu nisu mogli da kažu zašto se ovoliko dugo čekalo sa presudom. U ovom sudu nisu željeli ni da otkrivaju puni identitet osuđenih. Samo su rekli da je presuda objavljena na njihovom internet portalu te da ne mogu da daju druge detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana