Okončano današnje zasjedanje NS RS, sutra nastavak

Srna, RTRS
Okončano današnje zasjedanje NS RS, sutra nastavak

Banjaluka - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra poslaničkom raspravom o Prijedlogu dnevnog reda.

Vlada Srpske zatražila je da po hitnom postupku u dnevni red budu uvršteni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Zatraženo je da po hitnom posptupku budu uvršteni Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgrdanje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Vlada je zatražila da po hitnom postupku budu uvršteni i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci i Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja "Željeznica Srpske" i Prijedlog odluke o iznosu garancije koju može izdati Republika Srpska u ovoj godini.

Na predloženom dnevnom redu 23. redovne sjednice su Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o gasu, Prijedlog zakona o stranim ulaganjima i Prijedlog zakona o banjama.

Na predloženom dnevnom redu su Prijedlog zakona o hemikalijama, Nacrt zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Sa predloženog dnevog reda povučeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni zakona o studentskom organizovanju.

Povučeni su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, te Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje od 2018. do 2023. godine.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena u 10.00 časova.

Tok današnje sjednice:

Zimska pauza, čini se, nije ohladila poslanike, pa i ova redovna sjednica ima predznak bure.

Prvo, zbog rasprave opozicije o zapisnicima sa prethodnih zasjedanja na kojima je opozicija pokušala da blokira rad Parlamenta. A zatim i zbog traženja odgovora na pitanje ko je, prilikom glasanja o primjedbama na zapisnike, zloupotijebio identifikacionu karticu poslanika, koji u tom trenutku nije bio u sali. Sve to odložilo je usvajanje dnevnog reda o čemu je rasprava počela tek u večernjem dijelu zasjedanja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Vlada Srpske zatražila da po hitnom postupku u dnevni red budu uvršteni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

"Zatraženo je da po hitnom posptupku budu uvršteni Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj", rekao je Čubrilović u Narodnoj skupštini.

Čubrilović je naveo da je Vlada Srpske obavijestila Narodnu skupštinu da sa predloženog dnevog reda povlači Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara, Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni zakona o studenstkom organizovanju.

Prema njegovim riječima, Vlada je sa predloženog dnevnog reda skupštinske sjednice povukla i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, te Nacrt strategije zaštite zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje od 2018. do 2023. godine.

Čubrilović je rekao da je prilikom dostavljanja ovih akata u Narodnu skupštinu Republike Srpske ispoštovan poslovnik o radu.

Poslanici opozicije tvrde da odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne mogu biti razmatrane po hitnom postupku, što je definisano Poslovnikom o radu.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica kaže da se po hitnom postupku mogu isključivo razmatrati zakoni, a ne odluke.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da su predložene odluke upitne sa pravnog i poslovničkog stanovišta, te da su zaduženja Srpske enormna i nedopustiva.

Usvojeni zapisnici

Poslanici su usvojili zapisnik sa 22. redovne sjednice kao i zapisnik sa 24. i 25. posebne sjednice.

Prvi dio zasjedanja poslanici opozicije posvetili su analizi zapisnika sa 21. i 22. redovne sjednice iz septembra i oktobra prošle godine, kada su pokušali blokirati rad Parlamenta. Prvenstveno su se bavili septembarskim zasjedanjem. Smatraju da je zapisnik neprihvatljiv, jer, kako navode, nije prikazao realnu sliku te sjednice.

To je odložilo početak rasprave o dnevnom redu i njegovo usvajanje. Ovaj dio zasjedanja obilježila je i pauza koju je zatražila vladajuća većina da bi bilo utvrđeno da li je bilo zloupotreba poslaničkih kartica prilikom glasanja o primjedbama opozicije na zapisnik.

Opozicija: Zapisnik sa 21. redovne sjednice je falsifikat

Poslanici opozicije su istakli da zapisnik sa 21. redovne sjednice nije sačinjen u skladu sa relevantnim činjenicama, odnosno da je, kako tvrde, falsifikat jer se u njemu ne navodi da poslanici opozicije nisu mogli kolektivno biti udaljeni sa te sjednice.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica kaže da je zapisnik neprihvatljiv i da će poslužiti u borbi opozicije za dokazivanje istine i osporavanju legaliteta 21. redovne sjednice, koja je održana u septembru prošle godine.

"Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je u skladu sa članom 165 Poslovnika o radu skupštine izrekao mjeru udaljenja iz sale narodnim poslanicima opozicije. Međutim, postoji član 162 Poslovnika o radu kojim je definisano kako i na koji način se izriču mjere udaljenja sa sjednice", rekao je Govedarica.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić zatražio je da zapisnik sa 21. redovne sjednice bude dopunjen navodima da je policija onemogućila opozicione narodne poslanike da prisustvuju nastavku te sjednice.

"U zapisniku je konstatovano da je poslanicima izrečena mjera udaljena sa 21. redovne sjednice, ali se ne navodi da o ovome nije glasano u skupštini. Sada smo u situaciji da postavimo pitanje legalnosti svih odluka koje su donesene u krnjem sastavu", rekao je Čavić.

On kaže da poslanici opozicije imaju pripremljenu inicijativu za pokretanje postupka zakonitosti i ustavnosti akata usvojenih na 21. redovnoj sjednici.

Čubrilović: Okolnosti za rad na 21. sjednici bile nemoguće

Čubrilović je priznao da zapisnik ima određene nedostatke ali da je bilo nemoguće očekivati, u okolnostima kakve su bile na 21. redovnoj sjednici kada je onemogućen rad u plenarnoj sali, da potpuno bude ispoštovan skupštinski Poslovnik o radu.

"Bilo je danas dobronamjernih i kvalitetnih komentara na zapisnik sa 21. redovne sjednice, kao i onih druge vrste. Priznajem da sam se ogriješio u jednoj fazi o Poslovnik o radu, ali je u nenormalnim okolnostima to bio jedini način da se nešto uradi da bi sjednica bila nastavljena", rekao je Čubrilović tokom obraćanja u NSRS.

On je naveo da je bilo nemoguće raditi u situaciji kada je fizički blokirana plenarna sala i očekivati da potpuno bude ispoštovan Poslovnik.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković zatražio je skupštinsku pauzu "dok ne budu stvoreni uslovi za rad", što je prihvatila potpredsjednik Skupštine Željka Stojičić. Višković je istakao da mora biti utvrđeno ko je i zašto koristio tuđu identifikacionu karticu na ovoj sjednici Narodne skupštine.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Nataša Radulović upitala je poslanike opozicije da li bi bilo lijepo da upute izvinjenje za sve što su radili na 21. i 22. redovnoj sjednici kada su onemogućili rad najviše zakonodavne institucije.

"Bilo bi dobro da, ukoliko možemo, danas nastavimo rad bez bilo kakvih ometanja", rekla je Radulovićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica kaže da se opozicija neće izvinjavati, nakon propusta i svega što je uradila vladajuća većina u skupštini.

"I u zapisniku sa 22. redovne sjednice ponavljaju se iste stvari, kao i u onom sa 21. sjednice, jer neko želi da sakrije istinu", rekao je Govedarica.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je zapisnik sa 21. redovne sjednice, dok se o zapisniku sa 22. sjednice još nije izjašnjavala. Protiv usvajanja zapisnika sa 21. sjednice glasali su poslanici opozicije.

Rasprava o zapisnicima trajala je više od dva časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana