Окончано данашње засједање НС РС, сутра наставак

Срна, РТРС
Окончано данашње засједање НС РС, сутра наставак

Бањалука - Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра посланичком расправом о Приједлогу дневног реда.

Влада Српске затражила је да по хитном поступку у дневни ред буду уврштени Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

Затражено је да по хитном посптупку буду уврштени Приједлог закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изгрдање ауто-пута Бањалука-Добој.

Влада је затражила да по хитном поступку буду уврштени и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци и Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Српске" и Приједлог одлуке о износу гаранције коју може издати Република Српска у овој години.

На предложеном дневном реду 23. редовне сједнице су Приједлог закона о средњем образовању и васпитању.

Посланици би требало да разматрају Приједлог закона о гасу, Приједлог закона о страним улагањима и Приједлог закона о бањама.

На предложеном дневном реду су Приједлог закона о хемикалијама, Нацрт закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске и Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре.

Са предложеног дневог реда повучени су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара, Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење и Нацрт закона о измјенама и допуни закона о студентском организовању.

Повучени су и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дувану, те Нацрт стратегије заштите здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење од 2018. до 2023. године.

Сједница Народне скупштине биће настављена у 10.00 часова.

Ток данашње сједнице:

Зимска пауза, чини се, није охладила посланике, па и ова редовна сједница има предзнак буре.

Прво, због расправе опозиције о записницима са претходних засједања на којима је опозиција покушала да блокира рад Парламента. А затим и због тражења одговора на питање ко је, приликом гласања о примједбама на записнике, злоупотијебио идентификациону картицу посланика, који у том тренутку није био у сали. Све то одложило је усвајање дневног реда о чему је расправа почела тек у вечерњем дијелу засједања.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је Влада Српске затражила да по хитном поступку у дневни ред буду уврштени Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

"Затражено је да по хитном посптупку буду уврштени Приједлог закона о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој", рекао је Чубриловић у Народној скупштини.

Чубриловић је навео да је Влада Српске обавијестила Народну скупштину да са предложеног дневог реда повлачи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара, Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење и Нацрт закона о измјенама и допуни закона о студенстком организовању.

Према његовим ријечима, Влада је са предложеног дневног реда скупштинске сједнице повукла и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дувану, те Нацрт стратегије заштите здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење од 2018. до 2023. године.

Чубриловић је рекао да је приликом достављања ових аката у Народну скупштину Републике Српске испоштован пословник о раду.

Посланици опозиције тврде да одлуке у Народној скупштини Републике Српске не могу бити разматране по хитном поступку, што је дефинисано Пословником о раду.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица каже да се по хитном поступку могу искључиво разматрати закони, а не одлуке.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић сматра да су предложене одлуке упитне са правног и пословничког становишта, те да су задужења Српске енормна и недопустива.

Усвојени записници

Посланици су усвојили записник са 22. редовне сједнице као и записник са 24. и 25. посебне сједнице.

Први дио засједања посланици опозиције посветили су анализи записника са 21. и 22. редовне сједнице из септембра и октобра прошле године, када су покушали блокирати рад Парламента. Првенствено су се бавили септембарским засједањем. Сматрају да је записник неприхватљив, јер, како наводе, није приказао реалну слику те сједнице.

То је одложило почетак расправе о дневном реду и његово усвајање. Овај дио засједања обиљежила је и пауза коју је затражила владајућа већина да би било утврђено да ли је било злоупотреба посланичких картица приликом гласања о примједбама опозиције на записник.

Опозиција: Записник са 21. редовне сједнице је фалсификат

Посланици опозиције су истакли да записник са 21. редовне сједнице није сачињен у складу са релевантним чињеницама, односно да је, како тврде, фалсификат јер се у њему не наводи да посланици опозиције нису могли колективно бити удаљени са те сједнице.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица каже да је записник неприхватљив и да ће послужити у борби опозиције за доказивање истине и оспоравању легалитета 21. редовне сједнице, која је одржана у септембру прошле године.

"Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је у складу са чланом 165 Пословника о раду скупштине изрекао мјеру удаљења из сале народним посланицима опозиције. Међутим, постоји члан 162 Пословника о раду којим је дефинисано како и на који начин се изричу мјере удаљења са сједнице", рекао је Говедарица.

Посланик НДП-а Драган Чавић затражио је да записник са 21. редовне сједнице буде допуњен наводима да је полиција онемогућила опозиционе народне посланике да присуствују наставку те сједнице.

"У записнику је констатовано да је посланицима изречена мјера удаљена са 21. редовне сједнице, али се не наводи да о овоме није гласано у скупштини. Сада смо у ситуацији да поставимо питање легалности свих одлука које су донесене у крњем саставу", рекао је Чавић.

Он каже да посланици опозиције имају припремљену иницијативу за покретање поступка законитости и уставности аката усвојених на 21. редовној сједници.

Чубриловић: Околности за рад на 21. сједници биле немогуће

Чубриловић је признао да записник има одређене недостатке али да је било немогуће очекивати, у околностима какве су биле на 21. редовној сједници када је онемогућен рад у пленарној сали, да потпуно буде испоштован скупштински Пословник о раду.

"Било је данас добронамјерних и квалитетних коментара на записник са 21. редовне сједнице, као и оних друге врсте. Признајем да сам се огријешио у једној фази о Пословник о раду, али је у ненормалним околностима то био једини начин да се нешто уради да би сједница била настављена", рекао је Чубриловић током обраћања у НСРС.

Он је навео да је било немогуће радити у ситуацији када је физички блокирана пленарна сала и очекивати да потпуно буде испоштован Пословник.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић затражио је скупштинску паузу "док не буду створени услови за рад", што је прихватила потпредсједник Скупштине Жељка Стојичић. Вишковић је истакао да мора бити утврђено ко је и зашто користио туђу идентификациону картицу на овој сједници Народне скупштине.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Наташа Радуловић упитала је посланике опозиције да ли би било лијепо да упуте извињење за све што су радили на 21. и 22. редовној сједници када су онемогућили рад највише законодавне институције.

"Било би добро да, уколико можемо, данас наставимо рад без било каквих ометања", рекла је Радуловићева.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица каже да се опозиција неће извињавати, након пропуста и свега што је урадила владајућа већина у скупштини.

"И у записнику са 22. редовне сједнице понављају се исте ствари, као и у оном са 21. сједнице, јер неко жели да сакрије истину", рекао је Говедарица.

Народна скупштина Републике Српске прихватила је записник са 21. редовне сједнице, док се о записнику са 22. сједнице још није изјашњавала. Против усвајања записника са 21. сједнице гласали су посланици опозиције.

Расправа о записницима трајала је више од два часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана