Огранак СДС-а спрема протест пред централом

Ведрана Кулага
Огранак СДС-а спрема протест пред централом

Челинац - Распад још једног општинског одбора СДС-а у Крајини којем је кумовало фаворизовање људи блиских предсједнику странке Вукоти Говедарици у трци за посланичке кандидатуре могао би да заврши несвакидашњом одлуком да окосница челиначког СДС-а организује протесте испред сједишта странке у Бањалуци.

Одлука о распуштању одбора, на чијем челу је био Горан Тубак, који је и члан Главног одбора СДС-а и који је имао најбољи појединачни резултат на изборима 2016. године у бањалучкој изборној јединици, донесена је крајем прошлог мјесеца, а за повјереника је именован Драган Мектић из сусједног Прњавора.

Тубак је у петак на конференцији за новинаре нагласио да су о распуштању одбора обавијештени путем вибера и мејла и да је у образложењу наведено да је то учињено због консолидације странке и неактивности одбора, иако су, тврди, остварили најбољи резултат у изборној јединици. Он истиче да је једна од капи које су прелиле чашу омогућавање генералном секретару СДС-а да из Бијељине фиктивно пресели у Бањалуку како би дошао на компензациону листу кандидата за Народну скупштину РС.

- На том путу су склањали јаке људе из Челинца и остатка бањалучке регије који нису дио њиховог плана већ се искрено боре за СДС. Ми остајемо у СДС-у и уз људе који су нас бирали и истрајаћемо - рекао је Тубак.

Он је казао да челиначки одбор има 21 мјесни одбор и да се распуштању Општинског одбора противи њих 16. Додао је да је за главног координатора повјереништва изабран Урош Јанковић, који је на прошлим изборима јавно радио за Уједињену Српску и који дуже вријеме није у СДС-у.

- Не желимо да се странка на овај начин разбија. Поштујемо вољу бирача који су нас изабрали, али нећемо да поштујемо овакву одлуку о распуштању одбора која није утемељена, чак ни статутарна. Ово је лоша слика за све. Тражимо од врха странке да повуче одлуку о распуштању или ћемо се у супротном свим средствима борити против тога. Ако одлука не буде повучена и ако ових 16 мјесних одбора не буде могло да предложи свог кандидата за посланика, спремни смо на протесте испред сједишта странке - казао је Тубак.

На питање да ли се Остојићев прелазак из Бијељине може довести у везу са трзавицама са потпредсједником СДС-а у тој регији Мићом Мићићем, казао је да би могло свега да буде.

- Остојић је гласао против Мићића када је биран предсједник СДС-а и вјероватно је дошло до трвења - истакао је Тубак.

Одборник СДС-а у Скупштини општине Челинац Дарко Јанковић, који је послије Тубака имао највише гласова на локалним изборима, истакао је да су дошли у ситуацију да се руководство странке одриче најуспјешнијих људи који имају највећу подршку у бирачком тијелу.

- У странку се, са друге стране, враћају они који су је рушили - рекао је Јанковић.

Члан Општинског одбора СДС-а Челинац Миладин Савић поручио је Говедарици да генерал који пред битку распушта команду и команданта - губи битку.

- Био сам професионални официр до 2004. године и ова порука је у војничком жаргону. Нека се Говедарица добро запита какву сам му поруку послао - рекао је Савић и додао да они нису људи за продају.

У врху СДС-а у петак је владао мук. На телефонске позиве цијели дан нису одговарали Говедарица, Остојић ни Мићић. У одбрану потеза врха странке стао је једино Мектић.

- Тубак је прошлост, а на причу о том одбору стављена је тачка. Тубак је дубоко подијелио странку у Челинцу, створено је више фракција, биљежили су лоше резултате и немамо намјеру да се више бавимо њиме. Нека се љуте и протестују. Шта се имају бавити Остојићем и пребивалиштем? Ако хоће, могу се бавити и проблемима прије Христа и прије нове ере, али то нема везе са СДС-ом - рекао је Мектић и на питање да ли је тачно да је Остојић промијенио адресу казао да се тиме не бави и да је слобода сваког човјека да живи гдје хоће.

“Правда за Давида”

Горан Тубак сматра и да је један од разлога што је распуштен одбор СДС-а у Челинцу то што су одбили позив руководства странке да учествују на протесту групе “Правда за Давида”, који је најављен за 7. јул у Бањалуци.

- Одлучили смо да се организовано не одазовемо позиву руководства јер сматрамо да политика не треба да се мијеша у такве ствари. Сви саосјећамо са породицом настрадалог Драгичевића, али политици ту нема мјеста, без обзира на то о којој се странци ради - казао је Тубак.

Војновић чека одлуку

Посланик у Скупштини Брчко дистрикта Урош Војновић изјавио је да је увјерен да ће Главни одбор СДС-а поништити одлуку о његовом искључењу из странке донесену на приједлог повјереника брчанског одбора Младена Босића.

- Мом искључењу из странке нису претходиле процедуре, нити су наведене чињенице којима сам прекршио одлуке СДС-а - рекао је Војновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана