Огњену Тадићу противкандидати његов возач и бодигард

С. Шурлан, Ж. Домазет
Огњену Тадићу противкандидати његов возач и бодигард

Источно Сарајево - СДС ће ући у изборне анале јер на предстојеће изборе излази са три кандидата за предсједника РС, а осим Огњена Тадића којег је званично номиновао, за исту позицију се боре и чланови те странке Младен Нешковић и Владан Марковић из Источног Сарајева!

 

Да ситуација буде још бизарнија, Нешковић је Тадићев лични возач, а Марковић је као тјелохранитељ пратио Тадића и посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Дарка Бабаља. Колико су озбиљни Нешковић и Марковић, који су се пријавили као независни кандидати, говори чињеница да немају готово никаквих самосталних активности у предизборној кампањи, а бирачи их могу видјети само на трибинама у пратњи Тадића и осталих функционера СДС-а. Иако се кампања захуктава, још нико није видио ниједан плакат са њиховим ликовима нити било какав пропагандни материјал.

Извор "Гласа Српске" из Савеза за промјене, у којем је СДС највећа странка, казао је да је циљ да се та странка кандидатуром Нешковића и Марковића дочепа што више мјеста у бирачким одборима како би могли манипулисати у корист Тадића. Чланови бирачких одбора имају пресудну улогу на биралиштима, јер непосредно руководе бирачким мјестом, брину се да све буде по правилима и за тајност гласања те евидентирају резултате гласања.

- Новац и потписе, који су неопходни за пријаву кандидатуре код Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, Нешковићу и Марковићу обезбиједио је СДС. Није искључено да се поклапа велики број имена на списковима потписа код сва три кандидата СДС-а. Вјероватно се у ЦИК-у нису превише бавили тиме па је кандидатура овјерена - рекао је наш извор.

Ова афера баца озбиљну сумњу на легитимитет избора на бирачким мјестима, која ће градске и општинске комисије попуњавати по основу права које су својом кандидатуром остварили Нешковић и Марковић.

Колико Нешковић и Марковић као независни кандидати могу СДС-у донијети мјеста у бирачким одборима, тешко је утврдити, али број сигурно није мали. У ЦИК-у су рекли да се број бирачких мјеста разликује од општине до општине.

- Ми смо општинским изборним комисијама доставили преглед политичких субјеката који имају овјерене кандидатске листе у изборној јединици којој припада та општина и жријеб који смо вршили за редослијед политичких субјеката на гласачком листићу, а како би га они користили за додјелу мјеста у бирачким одборима - рекла је портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Нешковић је био Тадићев лични возач до његове смјене са позиције предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ. Тадић је са те функције смијењен 5. новембра 2013. године након што је раскинут споразум о заједничком дјеловању СДС-а и СНСД-а у Сарајеву. Тадић је смјеном аутоматски изгубио право на службеног возача, а тада је раскинут и уговор са Нешковићем. Тадића је и послије тога у страначкој режији возио Нешковић, а њихова сарадња никада није ни прекинута.

- Нешковић је и сада Тадићев возач и вози га на предизборне скупове по Српској. Међу народом кружи прича да њих двојица у предизборној кампањи највише штеде, јер се два кандидата на предизборне скупове возе истим аутомобилом - рекао је саговорник "Гласа Српске" из Источног Сарајева и додао да је уз њих и Марковић, који је близак са Бабаљем.

Да је Нешковић повезан са Тадићем, "Гласу Српске" је у петак потврђено и у Парламенту БиХ.

- На основу захтјева од 9. јуна 2011. године од стране предсједавајућег/замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Огњена Тадића, Младен Нешковић на основу уговора о раду на одређено вријеме од 21. јуна 2011. године је био ангажован да обавља послове радног мјеста возача предсједавајућег/замјеника предсједавајућег Дома народа Огњена Тадића. Рјешењем о престанку радног односа од 6. новембра 2013. године Младену Нешковићу, распоређеном на радном мјесту возача у кабинету предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ, престао је радни однос на одређено вријеме дана 5. новембра 2013. године ради разрјешења предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Огњена Тадића - наведено је у допису шефа Одјељења за радне односе у Парламенту БиХ Амиле Тахирбеговић.

Марковић је близак са Бабаљем, а на путовањима је често био у његовој, али и у Тадићевој пратњи иако је запослен у служби обезбјеђења у Центру за уклањање мина у БиХ (БХ МАЦ). У БХ МАЦ-у су потврдили да је Марковић њихов радник, али нисмо успјели да ступимо у контакт с њим, јер су казали да је тренутно на годишњем одмору. Контакт нисмо успјели да успоставимо ни са Нешковићем.

Нешковић и Калинић

Становници Источног Сарајева кажу да се Нешковић увијек "мотао" око власти, па је својевремено био и уз некадашњег предсједника СДС-а Драгана Калинића. Врата СДС-а Нешковићу је отворила његова мајка Љиљана која је била посланик те странке у Народној скупштини РС.

- Марковић је најбољи са Бабаљем. Својевремено је био сувласник једног од лукавичких кафића - рекао је један од становника Источног Сарајева.

Пријаве са истим рукописом

Члан ЦИК-а БиХ Бранко Петрић рекао је недавно да има пријава за кандидатуру за предсједника РС које су интересантне.

- Имамо два кандидата са подручја Источног Сарајева, потпуно исти рукопис је на пријавама, исти датум и интересантно је да су два кандидата за предсједника РС за комуникацију са ЦИК-ом за евентуалне жалбе, тужбе, рјешења, забране, захтјеве и слично дала исти број факса - рекао је Петрић и додао да ЦИК има то у виду, да прати шта се дешава и да ће адекватно реаговати у случају злоупотреба.

Петрић у петак није одговарао на наше позиве, али се из његове изјаве може наслутити да је алудирао на Нешковића и Марковића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана