Одзвонило недоличном понашању посланика

nezavisne.com
Одзвонило недоличном понашању посланика

Бањалука - Како би се стало на крај непримјерном облачењу на сједницама Народне скупштине РС (НС РС), прекидању говорника, вријеђању, омаловажавању и другим облицима кршења Кодекса понашања у парламенту, именован је Етички одбор.

Како је наведено, предсједник Етичког одбора бира се међу члановима сваких шест мјесеци, наизмјенично из владајућих странака и опозиције, а прва предсједница је Душица Шолаја, посланица СНСД-а.

Остали чланови су, како наводе, Миладин Станић, посланик СДС-а, Милан Шврака, посланик ПДП-а, Неда Петрић, посланица ДНС-а, и Недељко Милаковић, посланик СП-а, а Одбор је надлежан за спровођење и праћење примјене Кодекса понашања посланика у НС РС и изрицање мјера за кршење истог.

Чланови Етичког одбора сматрају да ће ово тијело допринијети квалитетнијем раду парламента, а надају се да неће имати потребу да често засједа.

“Етички одбор у НС РС је радно тијело које је било потребно јер се веома често, поготово у овом мандату, дешавало да дискусија између појединих народних посланика изађе изван оквира”, казала је за “Независне” Душица Шолаја, предсједница Етичког одбора у НС РС.

Истакла је да су поједине ситуације које су се дешавале на скупштинским засједањима показале да је потребно постојање једног таквог механизма, који би, како каже, санкционисао кршење Кодекса НС РС.

Нагласила је да је ово први пут да је Етички одбор у НС РС формиран, те да ће се у наредном периоду видјети како он функционише.

“Кроз праксу ћемо видјети да ли је потребно допунити Кодекс неким стварима које тамо нису предвиђене, а из праксе ће се можда указати потреба да буду”, појаснила је Шолаја.

Милан Шврака, члан Етичког одбора и посланик ПДП-а, истакао је да би овај одбор требало да дјелује по пријавама.

“Вјерујем и надам се да неће бити потребе да ово тијело често засједа и рјешава неке проблеме, а будући да смо већ при крају овог мандата, мислим да ће Етички одбор имати много више посла у новом сазиву Скупштине”, нагласио је Шврака.

Он је додао да је задатак предсједника Народне скупштине да води Дкупштину и да је усмјерава у оном правцу у којем она треба да иде.

Недељко Милаковић, члан Етичког одбора и посланик СП-а, оцијенио је да ће ово тијело свакако допринијети квалитету рада Скупштине.

“Циљ одбора је да уозбиљи неке посланике који се недолично понашају, који добацују и на разне начине крше Кодекс”, појашњава Милаковић.

Миладин Станић, члан Етичког одбора и посланик СДС-а, такође сматра да ће овај одбор побољшати квалитет рада парламента.

“Сматрам ће сви поштовати одлуке које буду донесене”, каже Станић.

Према Кодексу понашања посланика у НС РС, за лакше повреде Кодекса народном посланику се изриче усмена опомена, а за теже повреде писана опомена и новчана казна.

Према члану 11. наведеног кодекса, новчана казна посланику може бити изречена једнократно у висини до 20 одсто плате или накнаде посланика.

Лакше повреде кодекса

- Долазак посланика непримјерно одјевених на сједнице НС РС и радних тијела,

- Прекидање учесника у расправи у току сједнице.

Теже повреде кодекса

- Нарушавање тока сједнице и реда у сали,

- Кориштење израза и ријечи које вријеђају или омаловажавају другога или другачијега, израза или њихових синонима који вријеђају људско достојанство и нарушавају углед и дигнитет НС РС те подстичу на мржњу и насиље,

- Испољавање нетолерантности према другачијој раси, вјероисповијести, нацији, полу или друге могуће предрасуде,

- Непажљив и неодговоран однос према имовини Народне скупштине,

- Понављање више од два пута лакших повреда овог кодекса у току једне сједнице и

- Непоштивање запослених у Народној скупштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана