Oduzimanje imovine bez podrške opozicije

Darko Momić
Oduzimanje imovine bez podrške opozicije

Banjaluka - Predloženi zakon o oduzimanju imovine koja je proistekla iz izvršenja krivičnog djela, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS, poslu‘iće, sudeći po stavovima uoči zasjedanja, kao poligon za još jedan verbalni sukob vlasti i opozicije.

Opozicioni poslanici poručuju da neće podr‘ati zakon jer smatraju da on predstavlja samo još jedno bacanje prašine u oči biračima uoči oktobarskih izbora. Predstavnici vladajućih stranaka ka‘u da opozicionari godinama unazad ne rade ništa drugo osim što kritikuju sve poteze vlasti bez ikakvih argumenata i ne gledajući da li je nešto zaista dobro ili ne.

Zamjenik šefa poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić ka‘e da poslanici njegove stranke neće podr‘ati predloženi zakon zato što će ostati mrtvo slovo na papiru.

- Zakon nije dobar, ali i da je najbolji nema nikakve vajde od njegovog usvajanja zato što ga ova vlast neće sprovoditi, kao što ne sprovode ni brojne druge zakone. Kada bi sprovodili neke od postojećih zakona koji tretiraju pitanje protivpravno stečene imovinske koristi, pola SNSD-a i njihovih koalicionih partnera bi ostalo bez imovine i moralo iza rešetaka - ka‘e Stanić.

Slično mišljenje dijeli i šef poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo, koji smatra da ovaj zakon predstavlja samo još jedan primjer deklarativne borbe vladajuće koalicije protiv kriminala i korupcije.

- Nigdje nema više priče o borbi protiv kriminala i korupcije, a istovremeno i više kriminala i korupcije. Klub poslanika PDP-a će uoči sjednice zauzeti zvaničan stav o tome da li će podr‘ati zakon, ali nisam optimista da će zakon biti sprovođen u praksi - ocjenjuje Brčkalo.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković ka‘e da opozicija ovakvim ponašanjem samo potvrđuje da nije konstruktivna, već destruktivna jer je unaprijed protiv svih prijedloga vladajućih stranaka.

- Na sreću, Srpska ima stabilnu vlast kojoj građani vjeruju i koja u Narodnoj skupštini ima komotnu većinu, tako da nije ni bitno da li će opozicija glasati za taj ili neki drugi zakonski prijedlog. Time što se unaprijed protive i tom zakonu oni pokazuju da u stvari nisu za borbu protiv kriminala i za oduzimanje nezakonito stečene imovine iako su im puna usta priče o tome - ka‘e Vuković.

Poslanik SP-a Nedeljko Milaković ka‘e da ne razumije stav opozicije.

- Kako misle da zakon neće biti sprovođen? Neka glasaju za zakon, pa pobijede na izborima i neka ga oni sprovode. Ne znam šta drugo da im poručim - ka‘e Milaković.

U Srpskoj je na snazi Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela iz 2010. godine. U obrazlo‘enju novog zakona se navodi da se ‘eli proširiti njegovo dejstvo i otkloniti nedostaci sa kojima su se u primjeni postojećeg zakona susreli pripadnici MUP-a i Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS.

Oduzeta imovina od 3,3 miliona KM

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom RS trenutno upravlja imovinom vrijednom oko 3,3 miliona KM.

Prema podacima iz izvještaja o radu MUP-a RS za 2017. godinu, koji je takođe na dnevnom redu sjednice parlamenta RS, samo izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminaliteta stečena protivpravna imovinska korist iznosi 86 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana