Oduzeta imovina puniće budžet BiH

Svjetlana Šurlan
Oduzeta imovina puniće budžet BiH

Banjaluka - Izmjenama Krivičnog zakona BiH ukida se nadležnost RS nad istragama i procesuiranjem odgovornih za krivična djela pranja novca, a Srpska će trpjeti i finansijsku štetu jer će umjesto u njenom imovina oduzeta od kriminalaca završavati u budžetu institucija BiH.

Poručili su to zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH nakon što je u srijedu glasovima svih prisutnih poslanika Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio izmjene Krivičnog zakona BiH. Poslanici SNSD-a i DNS-a nisu prisustvovali sjednici nakon što su odbijeni njihovi prijedlozi, među kojima je bio i da izmjene ovog zakona budu skinute sa dnevnog reda.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će zbog usvajanja ovih izmjena Krivičnog zakona zatražiti sjednicu Narodne skupštine RS i povlačenje predstavnika RS iz institucija BiH koji rade protivno interesima Srpske.

- Osim mene, i Vlada i predsjednik Narodne skupštine RS su protiv ovih izmjena Krivičnog zakona BiH. S druge strane, SDS, PDP i NDP su glasali za njih i na taj način ruše Srpsku - rekao je Dodik.

Istakao je da je usvajanje izmjena Krivičnog zakona prenos nadležnosti RS na nivo BiH.

- SDS učestvuje u tome pravdajući se da se izmjena zakona boje oni koji vrše krivična djela. Svi izdajnici kada su vršili izdaju, govorili su stvari koje bi mogle biti pitke za narod - rekao je Dodik i dodao da se na ovaj način dozvoljava neustavnom Sudu i Tužilaštvu BiH da upravljaju pravnim sistemom RS.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić precizirala je na konferenciji za novinare u Banjaluci da postoje tri direktne posljedice po RS zbog usvojenih izmjena Krivičnog zakona BiH.

- Prva posljedica je to što se ukida nadležnost RS nad procesuiranjem krivičnih djela pranja novca. Druga je smanjenje finansijskih efekata RS. Treća posljedica je to što se RS oduzima nadležnost nad vođenjem istraga za krivična djela trgovina ljudima, prosjačenje i slična - kazala je Majkićeva.

Ona je istakla da će ubuduće imovina koja je oduzeta od osoba osuđenih zbog pranja novca završavati u budžetu institucija BiH.

- RS je samo u slučaju “Ćopić” oduzela imovinu vrijednu 15 miliona, a od kada primjenjuje Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom inkasirala je 40 miliona KM. To su sredstva kojima će se sada puniti budžet institucija BiH - kazala je Majkićeva ocijenivši apsurdnim da se Sud i Tužilaštvo BiH bave problemima prosjačenja, dok na rješavanje godinama čeka veliki broj predmeta ratnih zločina i organizovanog kriminala.

Majkićeva je istakla da se kao izgovor za izmjene Krivičnog zakona koriste davno ispostavljeni zahtjevi Komiteta eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Manival). Manival je izmjene zakona tražio da BiH ne bi dospjela na listu zemalja nesigurnih za poslovanje.

- Manival je zahtijevao izmjenu šest članova zakona, a mijenjaju 23 člana. Manival je tražio da se izvrši razgraničenje nadležnosti i RS je predlagala da granica bude određena finansijskim iznosom koji je pod istragom, što je pozitivno ocijenila EU - istakla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je sve završeno za nekoliko dana i da je pomoćnik ministra pravde BiH Milana Popadić praktično donijela konačnu odluku o prenosu nadležnosti.

- To je početak opasnog stanja u kojem će RS sa postojećom parlamentarnom većinom na nivou BiH sve češće ostajati bez zaštite. Vlada i Narodna skupština RS moraju naći način da zaštite RS jer je očigledno da je na redu donošenje zakona koji nisu mogli biti doneseni kada je SNSD bio na vlasti na nivou BiH - kazala je Majkićeva upozorivši da će, ukoliko se nastavi ovim putem, od RS ostati samo ljuštura.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić odbacio je tvrdnje o prenosu nadležnosti.

- Tu nema prenosa nadležnosti. Niko mi nije jasno rekao gdje je taj prenos nadležnosti - rekao je Mektić.

SDS je saopštio da izmjene Krivičnog zakona smetaju korumpiranim političarima, kriminalcima i teroristima.

- Ne radi se o prenosu nadležnosti, nego se razvlašćuje Sud BiH, čije formiranje je omogućio SNSD. Usvojenim izmjenama zakona omogućeno je da se krivična djela pranja novca i trgovine ljudima koja su počinjena u entitetima i na području Brčko distrikta procesuiraju na entitetskom nivou, odnosno pred pravosudnim organima Brčkog - istakli su u SDS-u navodeći da će u nadležnosti Suda BiH ostati samo krivična djela međunarodnog ili međuentitetskog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana