Odugovlače istrage najtežih ratnih zločina

Svjetlana Šurlan
Odugovlače istrage najtežih ratnih zločina

Banjaluka - Tužilaštva i sudovi zaposlili su dodatno osoblje za rad na slučajevima ratnih zločina, ali se procesuiranje najsloženijih predmeta, posebno onih koji se odnose na zločine nad Srbima, i dalje odugovlači.

Pokazuju to podaci iz najnovijeg izvještaja o radu Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u kojem se navodi da je Nadzorno tijelo zatražilo od Tužilaštva BiH detaljnije podatke o tačnom broju najsloženijih predmeta ratnih zločina i procjenu da li će oni uopšte biti procesuirani do kraja iduće godine, kada ističe rok za njihovo rješavanje predviđen Strategijom.

Odugovlačenje istraga

Tužilaštvo BiH obavijestilo je u februaru ove godine Nadzorno tijelo da su u radu bila 352 najsloženija predmeta ratnih zločina protiv 3.309 lica, a koji bi trebalo da budu procesuirani tek do kraja 2018. godine - čak tri godine nakon roka utvrđenog Strategijom.

Nadležni tvrde da od tada ne samo da nije zabilježen veći pomak, već, kako stvari stoje, najsloženiji predmeti neće biti riješeni ni za deset godina mada su ove godine pojačani kapaciteti pravosudnih institucija. Naime, prema podacima iz izvještaja, Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH ove godine imenovao je čak 20 tužilaca i sedam sudija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a okončan je i proces prijema stručnog i administrativnog osoblja koji su sprovodili sudovi i tužilaštva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je očigledno i realno da rokovi iz Strategije neće biti ispoštovani u dijelu koji se tiče procesuiranja najsloženijih predmeta do kraja iduće godine. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana