Održana manifestacija u čast Kočiću

Srna
Održana manifestacija u čast Kočiću

Banjaluka - U Stričićima na Manjači danas je održan 51. "Kočićev zbor" u prisustvu brojnih posjetilaca, kao i predstavnika javnog, političkog i kulturnog života Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je tim povodom naglasio na Manjači da je sloboda ključna riječ za srpski narod.


"Hoćemo da se narod ovdje vrati. Banjaluka mora doći ne samo ovog dana kada slavimo Kočića, već uvijek da ovdje gradi. Ne smije Kočić da se slavi samo jedan dan ovdje na Manjači. Za njegovo ime, borbu i žrtvu Manjača mora da oživi, jer ako nije tako, besmisleno je sve što je rekao", poručio je Dodik okupljenima ispred osnovne škole "Petar Kočić" u Stričićima.

Dodik, koji je i predsjednik Organizacionog odbora "Kočićevog zbora", istakao je da je Kočić simbol slobode Srba na ovim prostorima i čovjek koji nikada nije odustao od plemenite ideje da brani Srbe u složenim okolnostima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je ulogu i veličinu Kočića koji je aktuelan i danas kao prije jednog vijeka.

"Zato treba proučavati njegova djela, život i sve aktivnosti", poručio je Čubrilović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da narod koji ima Kočića može biti ponosan na intelektualce kakve je imao.

"Oni su voleli svoj narod, cenili ga, borili se i žrtvovali za njega. To je radio Petar Kočić i ostavio delo koje je njegovom narodu velika usluga. Malo je naroda kao što je srpski, koji toliko cene slobodu, a bez jednog Kočića, uzidanog u temelje ovog naroda, bilo bi teže objašnjavati budućim generacijama za šta se to vredi boriti", rekao je Vulin.

On je naveo da narod koji je iznjedrio Kočića može da se pohvali da je ostavio trag u istoriji i poručio: "Živela Republika Srpska, živela Srbija!"

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" i potpredsjednik Organizacionog odbora 51. "Kočićevog zbora" Vitomir Popović izrazio je očekivanje da će ova manifestacija u narednom periodu postati državnog karaktera.

Govoreći o Kočićevom djelu, Popović je rekao veliki narodi imaju migela de Servantesa, Johana Getea ili Vilijema Šekspira, a Srbi imaju, između ostalog, Kočića.

Zboru su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i ostale ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Centralnu svečanost u Stričićima danas su obilježili parastos Petru Kočiću, polaganje vijenaca poginulim borcima u odbrambeno–otadžbinskom ratu, uručivanje Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče", kulturno-umjetnički program "Petar Kočić među Zmijanjcima", kao i tradicionalna borba bikova.

Ovogodišnji "Kočićev zbor" obilježen je nizom manifestacija u Banjaluci, Beogradu i na Zmijanju.

Književnik Petar Kočić rođen 29. juna 1877. godine u Stričićima, a umro je prije 100 godina u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana