Одржана манифестација у част Кочићу

Срна
Одржана манифестација у част Кочићу

Бањалука - У Стричићима на Мањачи данас је одржан 51. "Кочићев збор" у присуству бројних посјетилаца, као и представника јавног, политичког и културног живота Републике Српске и Србије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је тим поводом нагласио на Мањачи да је слобода кључна ријеч за српски народ.


"Хоћемо да се народ овдје врати. Бањалука мора доћи не само овог дана када славимо Кочића, већ увијек да овдје гради. Не смије Кочић да се слави само један дан овдје на Мањачи. За његово име, борбу и жртву Мањача мора да оживи, јер ако није тако, бесмислено је све што је рекао", поручио је Додик окупљенима испред основне школе "Петар Кочић" у Стричићима.

Додик, који је и предсједник Организационог одбора "Кочићевог збора", истакао је да је Кочић симбол слободе Срба на овим просторима и човјек који никада није одустао од племените идеје да брани Србе у сложеним околностима.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је улогу и величину Кочића који је актуелан и данас као прије једног вијека.

"Зато треба проучавати његова дјела, живот и све активности", поручио је Чубриловић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је да народ који има Кочића може бити поносан на интелектуалце какве је имао.

"Они су волели свој народ, ценили га, борили се и жртвовали за њега. То је радио Петар Кочић и оставио дело које је његовом народу велика услуга. Мало је народа као што је српски, који толико цене слободу, а без једног Кочића, узиданог у темеље овог народа, било би теже објашњавати будућим генерацијама за шта се то вреди борити", рекао је Вулин.

Он је навео да народ који је изњедрио Кочића може да се похвали да је оставио траг у историји и поручио: "Живела Република Српска, живела Србија!"

Предсједник Завичајног друштва "Змијање" и потпредсједник Организационог одбора 51. "Кочићевог збора" Витомир Поповић изразио је очекивање да ће ова манифестација у наредном периоду постати државног карактера.

Говорећи о Кочићевом дјелу, Поповић је рекао велики народи имају мигела де Сервантеса, Јохана Гетеа или Вилијема Шекспира, а Срби имају, између осталог, Кочића.

Збору су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и остале личности из јавног, културног и политичког живота.

Централну свечаност у Стричићима данас су обиљежили парастос Петру Кочићу, полагање вијенаца погинулим борцима у одбрамбено–отаџбинском рату, уручивање Кочићеве награде и награде "Змијањче", културно-умјетнички програм "Петар Кочић међу Змијањцима", као и традиционална борба бикова.

Овогодишњи "Кочићев збор" обиљежен је низом манифестација у Бањалуци, Београду и на Змијању.

Књижевник Петар Кочић рођен 29. јуна 1877. године у Стричићима, а умро је прије 100 година у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана