Održana deveta manifestacija „Ogledalo epskog stvaralaštva“

Glas Srpske
Održana deveta manifestacija „Ogledalo epskog stvaralaštva“

Istočno Sarajevo, - U okviru devete manifestacije „Ogledalo epskog stvaralaštva“ u Istočnom Sarajevu članovi lokalnog guslarskog društva „Filip Višnjić“ izveli su epski prikaz „Od Nemanje svo naše imanje“, predstavljajući istoriju Srba na ovim prostorima od 1217. do 2017. godine.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo istakao je da je za kulturni život i moralnost, koja je vijekovima krasila srpski narod, suštinsko pitanje vladike Nikolaja Velimirovića iz „Nebeske liturgije“ - „Da li su Srbi onakvi kakvi su bili?“.


„Ako ne znamo kakvi smo bili, ne možemo znati ni kakvi ćemo da budemo. Govoriti o guslama i narodnom predanju, nemanjićkom utemeljenju, predstavlja vraćanje na najbolje obrasce i jevanđeljske vrijednosti“, istakao je Đogo, koji je jedan od organizatora manifestacije.

On je naglasio da srpski narod treba da temelji kulturni život na onome što jeste po svom duhovnom biću i identitetu.

Sekretar Guslarskog društva „Filip Višnjić“ Vitomir Arsenić rekao je da je „Ogledalo epskog stvaralaštva“ edukativna kulturno-istorijska manifestacija koja ima za cilj da se na jedan ovovremeni način građani, a prvenstveno mladi upoznaju o temeljnim vrijednostima epskog stvaralaštva.

Prema njegovim riječima, program večerašnje manifestacije posvećen je obilježavanju 800 godina od osnivanja prve srpske države i predstavlja pokušaj da se kroz guslarsko-scenski prikaz prođe čitava istorija Srba na ovim prostorima.

„Smatram da je značajno da se naša tradicija spasi od zaborava. Isključivo se baziramo na tome da mladi upoznaju epsko stvaralaštvo kroz guslarski izraz, crkveno pojanje i pripovijedanje“, rekao je Arsenić.

U okviru ove manifestacije organizovani su guslarsko-scenski prikazi „Nebeska liturgija“, „Romanijo pjesmom umivena“, „Gorski vijenac“, „Marko Kraljević“, kao i akademija povodom 50 godina rada društva.

Guslarsko društvo „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva je najstarije guslarsko društvo u bivšoj Jugoslaviji. Osnovano je 1963. godine, nakratko je prekinulo rad od aprila 1992. godine, ali je već 1993. godine obnovljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana