Одржана девета манифестација „Огледало епског стваралаштва“

Глас Српске
Одржана девета манифестација „Огледало епског стваралаштва“

Источно Сарајево, - У оквиру девете манифестације „Огледало епског стваралаштва“ у Источном Сарајеву чланови локалног гусларског друштва „Филип Вишњић“ извели су епски приказ „Од Немање сво наше имање“, представљајући историју Срба на овим просторима од 1217. до 2017. године.

Професор Богословског факултета у Фочи Дарко Ђого истакао је да је за културни живот и моралност, која је вијековима красила српски народ, суштинско питање владике Николаја Велимировића из „Небеске литургије“ - „Да ли су Срби онакви какви су били?“.


„Ако не знамо какви смо били, не можемо знати ни какви ћемо да будемо. Говорити о гуслама и народном предању, немањићком утемељењу, представља враћање на најбоље обрасце и јеванђељске вриједности“, истакао је Ђого, који је један од организатора манифестације.

Он је нагласио да српски народ треба да темељи културни живот на ономе што јесте по свом духовном бићу и идентитету.

Секретар Гусларског друштва „Филип Вишњић“ Витомир Арсенић рекао је да је „Огледало епског стваралаштва“ едукативна културно-историјска манифестација која има за циљ да се на један ововремени начин грађани, а првенствено млади упознају о темељним вриједностима епског стваралаштва.

Према његовим ријечима, програм вечерашње манифестације посвећен је обиљежавању 800 година од оснивања прве српске државе и представља покушај да се кроз гусларско-сценски приказ прође читава историја Срба на овим просторима.

„Сматрам да је значајно да се наша традиција спаси од заборава. Искључиво се базирамо на томе да млади упознају епско стваралаштво кроз гусларски израз, црквено појање и приповиједање“, рекао је Арсенић.

У оквиру ове манифестације организовани су гусларско-сценски прикази „Небеска литургија“, „Романијо пјесмом умивена“, „Горски вијенац“, „Марко Краљевић“, као и академија поводом 50 година рада друштва.

Гусларско друштво „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева је најстарије гусларско друштво у бившој Југославији. Основано је 1963. године, накратко је прекинуло рад од априла 1992. године, али је већ 1993. године обновљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана