Одржан састанак патријарха Иринеја са званичницима из Српске

Срна
Одржан састанак патријарха Иринеја са званичницима из Српске

Бијељина - На данашњем састанку великодостојника Српске православне цркве /СПЦ/ и највиших званичника Републике Српске у Бијељини закључено је да је убудуће неопходно јединство и међусобно уважавање представника српског народа на свим нивоима власти у БиХ.

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је након састанка да је разговарано о актуелним проблемима, да је изнесено мишљење Цркве и званичника Српске, те да ће закључци са овог скупа бити оријентир за будуће дјеловање.


Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио је представницима Синода и нагласио да је на данашњем састанку закључено да се мора чешће разговарати на свим нивоима поличких структура, као и са представницима Српске православне цркве и другим вјерским заједницама.

"Била је ово прилика да нагласимо потребу за јединством и међусобним уважавањам, да се из политичког говора и разговора избаци искључивост, а поготово елементи било каквог ниподаштавања", рекао је Додик новинарима након састанка.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да је порука са овог састанка да договор кућу гради, нагласивши да је Република Српска "важнија од свих нас".

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ово био добар и користан разговор на којем је изнесен јасан став СПЦ да се неће мијешати у уговор БиХ и Исламске вјерске заједнице. Он је додао да је рјечник којим се политичке разлике исказују потребно свести у толерантнији оквир.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић оцијенио је да је ово био добар састанак на којем је договорено да буду уважаване институције и функције и да у комуникацији престане кориштење језика који изазива тензије.

Састанак је одржан у Владичанском двору у Бијељини гдје су присуствовали Његова светост патријарх српски Иринеј, чланови Светог архијерејског синода, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, први замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић.

Патријарх Иринеј: Закључци - оријентир за будуће дјеловање

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је на данашњем састанку великодостојника Српске православне цркве /СПЦ/ и највиших званичника Републике Српске у Бијељини разговарано о актуелним проблемима и да је изнесено мишљење да закључци са овог скупа буду оријентир за будуће дјеловање.
"Разговорали смо онако како то приличи онима који представљају народ и онима који представљају Цркву. Мислим да смо довољно сагледали и да смо довољно разговарали о свим тим проблемаима и то ће бити један оријентир у нашем животу и у нашем понашању данас и убудуће", нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј рекао је новинарима да су данас представници СПЦ дошли да разговарају са представницима Републике Српске о неким актуелним проблемима који су присутни у нашем времену, да кажу мишљење Цркве о тим питањима и да чују шта представници власти Републике Српске мисле о тим проблемима.

"Дошли смо да чујемо на који начин и како да се као народ, као Црква и као Република Српска поставимо према тим проблемима који су присутни у нашем времену и нашем животу", рекао је патријарх Иринеј.

Његова светост је изразио задовољство што је данас у Бијељини и Републици Српској. "Више пута сам долазио са пуно радости у души када сам међу својима и међу својим народом", рекао је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј и чланови Светог архијерејског синода разговарали су данас у Бијељини са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем, српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и првим замјеником предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младеном Босићем о актуленим проблемима у Српској и Србији.

Додик: Кључни резултат - позив на јединство и међусобно уважавање

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је након састанка српских званичника са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом и члановима Светог архијерејског синода да је кључни резултат данашњег разговора позив на јединство и међусобно уважавање.
"Позив за јединство који је упутио Свети архијерејски синод и поготово Његова светост патријарх српски Иринеј, апсолутно треба разумјети и схватити као потребу усаглашавања и политичког курса који подразумијева сталоженост и мирно рјешавање проблема између политичара у Републици Српској", рекао је Додик новинарима након састанка у Владичанском двору у Бијељини.

Он је у име политичке групације коју представља позвао све на уздржано понашање и да се покуша створити простор за консензус и за креативан разговор.

"Била је ово прилика да потврдимо и нагласимо потребу за јединство и међусобно уважавање и да се из политичког разговора и говора избаци искључивост, а поготово елементи било каквог ниподиштавања", рекао је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, треба да се искаже потпуно уважавање тежине и значаја обављања свих јавних функција на нивоу Републике Српске и на нивоу БиХ из Републике Српске и да се на том основу успостави координација и елиминишу сви неспоразуми који су били предмет различитих тумачења.

Додик је рекао да је захвалан Његовој светости патријарху српском Иринеју, члановима Синода и владикама из Републике Српске који су данас били на састанку на којем је разговарано о актуелним питањима.

"Закључили смо да се мора чешће разговарати на свим нивоима и у оквиру политичких структура и са Српском православном црквом /СПЦ/ и другим вјерским заједницама", додао је Додик.

Он је рекао да се на састанку разговарало и о конкретним питањима, као што је споразум Исламске вјерске заједнице и БиХ.

"СПЦ се наравно не мијеша у послове државе и сматра се да је то посао који треба да ураде надлежне институције и органи, што је општи закључак у вези са тим питањем", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Иванић: Све вјерске заједнице у БиХ треба да буду равноправне

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је након састанка српских званичника са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом да је врло јасан став СПЦ да се неће мијешати у садржај споразума БиХ са Исламском вјерском заједницом, али да сматра да све вјерске заједнице треба да потпишу тај споразум и да буду равноправни.
"То је веома значајно, позитивно и добро и остаје нам сада, посебно мени, да неке нејасноће покушамо дефинисати и да тај уговор буде у складу са остала два", рекао је Иванић новинарима након састанка који је одржан у Владичанском двору у Бијељини.

Он очекује да ће тако и бити и да је свима интерес да све вјерске заједнице у БиХ имају исту позицију.

Иванић је захвалио Његовој светости патријарху српском Иринеју, члановима Светог архијерејског синода и владикама из Републике Српске на разговору за који је рекао да је био добар и користан.

И он је указао на значај договора да је потребно рјечник којим се политичке разлике исказују свести у пуно толерантнији оквир.

"Ми имамо политичких разлика, али тај рјечник треба бити другачији, толерантнији, прије свега, јер је наша обавеза, како рекоше владике, да не мислимо о себи него о народу, да служимо народу и ја се надам да ћемо ту праксу у времену пред нама успјети да доведемо до краја", закључио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана