Одобрена друга транша у износу од око 74,6 милиона евра

Срна
Одобрена друга транша у износу од око 74,6 милиона евра

Сарајево - Извршни одбор Међународног монетарног фонда /ММФ/ одобрио је БиХ исплату друге транше Проширеног аранжмана у износу од око 74,6 милиона евра, саопштено је из ове финансијске институције.

Вршилац дужности предсједавајућег Одбора Тао Жанг рекао је да је БиХ у посљедњих неколико година наставила остваривати напредак у смањењу унутрашњег и спољног дебаланса, те додао да су власти такође спровеле економске политике и структуралне реформе у склопу програма који подржава ММФ, укључујући и одржавање фискалне дисциплине, очување финансијске стабилности и унапређење пословног окружења.


"Важно је да власти наставе са напорима у смислу јачања потенцијала за раст и рјешавања структуралних слабости, уз одржавање економске и финансијске стабилности. Дошло је до напретка у спровођењу структуралних реформи, укључујући и хармонизацију пореских закона између ентитета и унапређење корпоративног управљања у предузећима у власништву БиХ", истакао је Жанг.

Према његовим ријечима, очекује се да ће недавно повећање акциза на гориво деблокирати спољно финансирање за значајне инвестиције у инфраструктуру, које ће подстаћи раст.

Он је додао да би власти у наредном периоду требало да наставе са напорима на унапређењу пословног окружења реформисањем тржишта рада и смањењем парафискалних намета.

"Буџети за ову годину предвиђају континуирано смањење укупне потрошње на плате у односу на БДП путем генералног замрзавања плата и ограничења у запошљавању. Апелује се на власт да наставе са реформама у вези са запосленима у јавном сектору, укључујући и путем функционалних прегледа", нагласио је Жанг.

Према његовим ријечима, уштеде остварене на укупној потрошњи за плате требало би усмјерити према капиталним издацима који подстичу раст.

Жанг је рекао да је рјешавање питања неизмирених обавеза у јавном сектору кључно за ублажавање потенцијалних фискалних ризика, те да одмах треба почети са реформама путем којих ће се смањити акумулација неизмирених обавеза.

Он је нагласио да је сектор банкарства и даље углавном стабилан, али да и даље постоје одређене слабости, те да је неопходно бити на опрезу.

Према његовим ријечима, остварен је вриједан напредак у модернизацији правног и регулаторног оквира за финансијски сектор путем усвајања нових закона о банкама и измјена и допуна закона о агенцијама за банкарство.

"Требало би што прије донијети нови закон о осигурању депозита. Потребни су континуирани напори у смислу унапређења координације, сарадње и размјене информација међу различитим органима који су надлежни за финансијски сектор, да би се очувала стабилност финансијског сектора", додао је Жанг.

Укупни износ до сада дозначених средстава износи 149,3 милиона евра, саопштено је из ММФ-а.

Извршни одбор одобрио је трогодишњи аранжман у оквиру Проширеног аранжмана за БиХ 7. септембра 2016. године у износу од око око 533,3 милиона евра у вријеме када је аранжман одобрен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана