Milioni za zapošljavanje

Marina Čigoja
Milioni za zapošljavanje

Banjaluka - Vlada Republike Srpske donijela je odluku o dodjeli 14,3 miliona maraka za podršku investicijama i zapošljavanju, a novac će biti raspoređen na četiri preduzeća.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS je saopšteno da će preduzeće “Lanako informacione tehnologije” iz Banjaluke dobiti 4.335.000 KM za realizaciju projekta “Unapređenje informacionih tehnologija kreiranjem novih radnih mjesta, te razvoj znanja i infrastrukture”.

Firma “R-S Silikon”, takođe iz Banjaluke, dobiće devet miliona KM za projekat “Pogon za proizvodnju Si-metala”, firma “Brojler - zlatno pile” iz Šamca dobiće 700.000 KM za projekat “Savremena klaonica peradi po EU standardima kapaciteta 4.000 pilića na sat”, dok će preduzeće “Green Ponjer” iz Sokoca dobiti 273.000 KM za realizaciju projekta “Pogon za proizvodnju električne energije, toplotne energije i drvenog peleta”.

Ministarstvo finansija RS zaduženo je da prije potpisivanja ugovora sa firmama predloži Vladi izmjene i dopune Uredbe o uslovima i načinu realizacije programa podrške investicijama i zapošljavanju, kojim će, između ostalog, biti definisano da preduzeće uz podnošenje zahtjeva za isplatu svake tranše, priloži bankarsku garanciju za iznos tranše. Ona mora da bude izdata od banke koja posluje u RS i koja je plativa na prvi poziv u korist RS.

- Isplaćena sredstva moraju biti obezbijeđena bankarskom garancijom za sve vrijeme trajanja ugovora. Takođe, korisnik je dužan da uz zahtjev za isplatu svake tranše, priloži i dvije potpisane bjanko mjenice plative na prvi poziv sa potpisanom mjeničnom izjavom, a s ciljem naplate zakonske zatezne kamate - navedeno je u saopštenju.

Korisnik će biti dužan da prije nego što mu bude isplaćena posljednja tranša angažuje ovlašćenog procjenitelja koji će procijeniti vrijednost investicije. Troškove procjene snosiće korisnik.

Vlada je juče usvojila i Operativni plan za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja u RS za 2013. godinu. Vlada i Zavod za zapošljavanje obezbijedili su 25,58 miliona KM.

“Pomoć”

Vlada RS prihvatila je informaciju Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite koje je pokrenulo inicijativu za prikupljanje novčanih sredstava za fondaciju “Pomoć”, s ciljem pomoći porodicama pritvorenih, osumnjičenih, optuženih i osuđenih lica za ratne zločine pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana