Милиони за запошљавање

Марина Чигоја
Милиони за запошљавање

Бањалука - Влада Републике Српске донијела је одлуку о додјели 14,3 милиона марака за подршку инвестицијама и запошљавању, а новац ће бити распоређен на четири предузећа.

Из Бироа за односе с јавношћу Владе РС је саопштено да ће предузеће “Ланако информационе технологије” из Бањалуке добити 4.335.000 КМ за реализацију пројекта “Унапређење информационих технологија креирањем нових радних мјеста, те развој знања и инфраструктуре”.

Фирма “Р-С Силикон”, такође из Бањалуке, добиће девет милиона КМ за пројекат “Погон за производњу Си-метала”, фирма “Бројлер - златно пиле” из Шамца добиће 700.000 КМ за пројекат “Савремена клаоница перади по ЕУ стандардима капацитета 4.000 пилића на сат”, док ће предузеће “Греен Поњер” из Сокоца добити 273.000 КМ за реализацију пројекта “Погон за производњу електричне енергије, топлотне енергије и дрвеног пелета”.

Министарство финансија РС задужено је да прије потписивања уговора са фирмама предложи Влади измјене и допуне Уредбе о условима и начину реализације програма подршке инвестицијама и запошљавању, којим ће, између осталог, бити дефинисано да предузеће уз подношење захтјева за исплату сваке транше, приложи банкарску гаранцију за износ транше. Она мора да буде издата од банке која послује у РС и која је платива на први позив у корист РС.

- Исплаћена средства морају бити обезбијеђена банкарском гаранцијом за све вријеме трајања уговора. Такође, корисник је дужан да уз захтјев за исплату сваке транше, приложи и двије потписане бјанко мјенице плативе на први позив са потписаном мјеничном изјавом, а с циљем наплате законске затезне камате - наведено је у саопштењу.

Корисник ће бити дужан да прије него што му буде исплаћена посљедња транша ангажује овлашћеног процјенитеља који ће процијенити вриједност инвестиције. Трошкове процјене сносиће корисник.

Влада је јуче усвојила и Оперативни план за реализацију Aкционог плана запошљавања у РС за 2013. годину. Влада и Завод за запошљавање обезбиједили су 25,58 милиона КМ.

“Помоћ”

Влада РС прихватила је информацију Министарства рада и борачко-инвалидске заштите које је покренуло иницијативу за прикупљање новчаних средстава за фондацију “Помоћ”, с циљем помоћи породицама притворених, осумњичених, оптужених и осуђених лица за ратне злочине пред Хашким трибуналом и домаћим судовима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана