Odmori i partijski izbori čuvari tehničkog mandata

Vedrana Kulaga
Odmori i partijski izbori čuvari tehničkog mandata

Banjaluka - Novi saziv Savjeta ministara BiH vrlo vjerovatno neće biti formiran ni do jeseni jer pobjednici posljednjih izbora - SNSD, HDZ BiH i SDA nisu odmakli daleko u pregovorima, a upućeni smatraju da se značajniji pomak može očekivati tek kada prođu godišnji odmori i izbori u stranci Bakira Izetbegovića.

Iako se iz svih stranaka mogu čuti izjave da je potrebno što prije staviti tačku na formiranje vlasti, ništa na terenu ne ide u prilog tome. Duže vrijeme delegacije stranaka nisu sjele za isti sto, a u javnosti se još, kao ključni kamen spoticanja, navodi istrajavanje Bošnjaka da BiH prvo potpiše akta koja pokazuju opredijeljenost ka članstvu u NATO-u, dok stranke iz Srpske to ne prihvataju.

Kongres SDA, na kojem će biti izabrani novi predsjednik i rukovodstvo, zakazan je za kraj septembra, a u SNSD-u tu stranku vide kao ključni kamen spoticanja za formiranje vlasti. SDA i Izetbegoviću, kako ocjenjuju, odgovora ova situacija jer drže sve pod kontrolom imajući u vidu da su još dio vlasti jer Savjet ministara funkcioniše u tehničkom mandatu.

- Sve činjenice govore da je SNSD, kao pobjednik u RS, za sprovođenje izborne volje građana te je sličan stav i među strankama koje su okupljene oko HDZ-a BiH. Izetbegović sada ima potpunu kontrolu pored ovakvih koji dolaze iz SDS-a i PDP-a i vidljivo je da su dobro uvezani partneri koji žele da ta osovina ostane. Mnogi deklarativno govore da se što prije formira Savjet ministara, a sjede u foteljama i ovo im odgovara - rekao je za “Glas Srpske” član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

Ne krije da se nagovještavaju i neke nove koalicije iz struktura koje su, kako kaže, gubitničke u Srpskoj.

- To govori u prilog ovome što stalno ponavljamo - da Sarajevu odgovaraju podobni Srbi iz SDS-a i PDP-a koji će negirati institucije RS - rekao je Košarac.

U vrhu SDS-a, kojeg od nedjelje vodi aktuelni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, kazali su da do sada na organima stranke nije bilo riječi o eventualnom ulasku u vlast i u ovom mandatu.

Politikolog Vojislav Savić smatra da su SDA i DF stranke kojima još nije u interesu da bude formiran Savjet ministara.

- Razumijem da je Zvizdiću u interesu da čak i u ograničenom, tehničkom mandatu sjedi na čelu Savjeta, ali interesi ostalih su još nejasni - rekao je Savić za “Glas Srpske”.

Ističe da unutarstranački izbori u bilo kojoj partiji nisu i ne mogu biti prepreka za formiranje vlasti, naročito nakon ovoliko vremena. Smatra da dolazak Šarovića na čelo SDS-a ne može mnogo da se reflektuje na proces formiranja vlasti u zajedničkim organima.

- Nisam siguran da će SDA opet izvoditi političke i postizborne akrobacije da bi izabrala manjinskog partnera u Srpskoj niti vjerujem da će to Milorad Dodik kao član Predsjedništva dozvoliti. Ne vjerujem ni da je to u interesu SDS-a, jer prošli put su tako ušli u vlast i na izborima doživjeli ogroman pad u broju glasova, tako da sigurno imaju preča posla u sopstvenoj organizaciji - zaključio je Savić.

Zvizdić kao prekretnica

 

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović za federalne medije kaže da je SDA, tobože, šest mjeseci tražila partnere za vlast iako joj nije trebao nijedan jer je imala dovoljno ruku s HDZ-om i SNSD-om u Parlamentu.

 - Zatim se nastavilo s odugovlačenjem promjene vlasti i ovo bi se moglo zadržati mjesec, dva, nakon čega SDA više neće moći manipulisati time. Ključna prekretnica biće kad predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić postane predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH jer će tada morati da podnese ostavku u Savjetu ministara - rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana