Odluku o povelji nije donio parlament Srpske, već Odbor

Srna
Odluku o povelji nije donio parlament Srpske, već Odbor

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske saopštila je da odluku o dodjeli povelja zaslužnim institucijama, organizacijama i pojedincima povodom 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine nije donio paralment Srpske, već odbor za obilježavanje ovog jubileja.

"Podsjećamo da Odbor čine svi dosadašnji predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, aktuelni potpredsjednici parlamenta, osim Senada Bratića, koji je istupio i šefovi klubova parlamentarnih političkih stranaka aktuelnog saziva, osim šefa Kluba žDomovinaž, koji je, takođe, istupio", saopšteno je iz Narodne skupštine povodom reagovanja na dodjelu povelja.


Predsjednik Odbora Nedeljko Čubrilović na sjednici, održanoj 19. oktobra predložio je da povelje budu dodijeljene institucijama, organizacijama i dosadašnjim predsjednicima Narodne skupštine, a Odbor za obilježavanje odlučio je da proširi listu dobitnika, navodi se u saopštenju.

Čubrilović je i ovom prilikom izrazio saosjećanje sa svim porodicama stradalih u proteklom ratu na prostoru Republike Srpske i BiH.

On je osudio počinioce ratnih zločina, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, navodeći da očekuje od pravosudnih organa da procesuiraju sve počinioce ratnih zločina, kako nad pripadnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, tako nad pripadnicima srpskog naroda na području cijele BiH.


Povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović uručio je 24. oktobra povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima, organizacijama i institucijama.

Povelje i zahvalnice za posebne zasluge za učešće i doprinos radu Narodne skupštine dodijeljene su prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i potpredsjednicima Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, dosadašnjim predsjednicima i potredsjednicima skupštine i postuhmno poslanicima koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Čubrilović je povelje i zahvalnice uručio i Ustavnom sudu Republike Srpske, Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske", Boračkoj organizacija Srpske i OEBS-u.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ranije je ocijenio da je dodjela povelja u parlamentu Srpske licima optuženim i osuđenim za ratne zločine "neprihvatljiva praksa u modernom i civilizovanom svijetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana