Odlukom Savjeta ministara Banjaluci i Prijedoru ni feninga

Željka Domazet
Odlukom Savjeta ministara Banjaluci i Prijedoru ni feninga

Sarajevo - Odluka Savjeta ministara o odobrenju i raspodjeli 925.000 maraka iz tekuće budžetske rezerve institucija BiH za ovu godinu izazvala je veliko nezadovoljstvo među predstavnicima RS jer smatraju da je u podjeli novca ulogu imala politika, a ne stvarne potrebe.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i bivši ministar civilnih poslova Sredoje Nović smatra da je ovakva odluka skandalozna i precizira da je napravljen niz propusta.

- Frapantno je da je Savjet ministara donio odluku da se iz budžetske rezerve da novac za oblast kulture i sporta iako su posebnim grantovima za te oblasti predviđena tri ili četiri miliona KM putem Ministarstva civilnih poslova. Neprihvatljivo je da se novac iz budžetske rezerve troši prije nego što su potrošena odobrena grant sredstva - naglasio je Nović. Dodao je da su u Savjetu ministara morali da sačekaju da bude završen konkurs za grant sredstva za kulturu i sport.

- Tek ako se tada pokaže da novca nije bilo dovoljno, trebalo bi da se posegne za novcem iz budžetske rezerve. Sredstva su, izgleda, dijeljena po privatnim linijama - rekao je Nović. Dodaje da je neprihvatljivo i to što nije poštovan ni najmanji princip javnog konkursa, tendera i što nije omogućeno svim kulturnim, sportskim i drugim institucijama da se jave na tender. Naglašava da ne može vjerovati da su sredstva dijeljena bez bilo kakvih kriterijuma.

- Pored toga, očigledno je da su forsirane samo određene opštine i određene kulturne institucije. Skandalozno je da jedna Banjaluka koja čini gotovo dvije kulturnih institucija na nivou RS nije dobila ni feninga. Tu su i institucije u Prijedoru i druge institucije. To je neshvatljivo i moraće neko da kaže građanima Banjaluke, Prijedora i drugih opština zašto oni nemaju pravo na ta budžetska sredstva. Budžet BiH nije samo budžet tih opština koje su dobile sredstva iz budžetske rezerve, jer se dio budžeta BiH puni iz cijele RS - rekao je Nović.

Podsjetio je da se u ranijoj raspodjeli tog novca nije vodilo računa o tome koja politička opcija je na vlasti, već se vodilo računa da on ravnomjerno bude raspoređen po cijeloj Srpskoj.

- Skoro milion maraka dodjeljuju po političkoj liniji, a ne po potrebama. Neka se građani BiH upitaju koliko je to hiljada potrošenih penzija, i koliko je to novca koji je mogao biti utrošen u mnogo bolje svrhe - zaključuje Nović.

Nezadovoljstvo raspodjelom iznio je nedavno i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević koji ističe da je novac koji je pripao RS dodjeljivan onim opštinama u kojima je na vlasti Savez za promjene i da su oni koji su ga dijelili "namjerno zaboravili" opštine i gradove u kojima je SNSD i vladajuća koalicija u RS na vlasti.

- Ovaj novac je dodijeljen za nekoliko opština i iznosi se kreću od 20.000 KM za, recimo, Srpsku pravoslavnu opštinu Modriča do 40.000 KM u ostalim opštinama, što nije dovoljno za te projekte za koje je namijenjen novac, pa može služiti samo kao podrška načelnicima tih opština - rekao je Malešević ističući da je izuzetak od ovog pravila 80.000 KM za sanaciju Kulturnog centra u Višegradu.

On je naglasio da je prilikom raspodjele novca trebalo poštovati prioritete kao što je, na primjer, opština Šamac u kojoj je biblioteka potpuno stradala u prošlogodišnjim poplavama.

- U Doboju je dodijeljen novac za Međunarodni rukometni turnir, a ja ne znam da li je baš bilo potrebno da se za tu namjenu izdvoji 40.000 KM ili je bilo potrebnije da se taj novac izdvoji za sanaciju biblioteke u Doboju i nabavku opreme - rekao je Malešević.

Podvukao je da novac nije odobren ni Rimskom municipijumu u Skelanima iako se zna da je potreban za zaštitu nalazišta.

U Savjetu ministara nismo uspjeli da saznamo na osnovu kojih kriterijuma su podijelili novac. Revizori su proteklih godina imali brojne primjedbe na raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve.

Iznosi

Tekuća budžetska rezerva je u 2013. godini iznosila 8,9 miliona maraka, 2014. njen iznos je bio 3,7 miliona, a za ovu godinu ta cifra je 5,32 miliona maraka.

Četiri odsto od 5,32 miliona ove godine je na raspolaganju predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću i njegovim zamjenicima Mirku Šaroviću i Vjekoslavu Bevandi koji taj novac mogu raspodijeliti kome žele.

Izvještaji

Za realizaciju odluke Savjeta ministara o raspodjeli 925.000 KM zaduženi su Ministarstvo finansija i trezora BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U "Službenom glasniku" je navedeno da je obavezno dostavljanje izvještaja, da su korisnici dužni da ministarstvima civilnih poslova te finansija i trezora dostave pisani i finansijski izvještaj o namjenskom utrošku novca.

Podjela novca:

100.000 KM - Olimpijski komitet BiH, Košarkaški savez BiH

80.000 KM - Opština Višegrad (sanacija Kulturnog centra)

50.000 KM - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU) u Mostaru, Kazališno-filmska udruga "Oktavijan" Mostar, Radio-televizija Herceg Bosne

40.000 KM - Klub za sport i rekreaciju "Stens", Savez košarke u kolicima BiH, opština Doboj (Međunarodni rukometni TV turnir šampiona "Doboj 2015"), opština Gradiška (obnova Vijećnice), opština Bijeljina (za Kulturni centar koji je stradao u poplavama), grad Trebinje (Centar za kulturu), Udruga filmski festival "Dani hrvatskog filma" u Orašju

30.000 KM - Matična biblioteka Istočno Novo Sarajevo, Muzej Stare Hercegovine Foča, Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla u Mostaru, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Župa rođenja blažene djevice Marije Husino

25.000 KM - Specijalna olimpijada BiH

20.000 KM - Srpska pravoslavna crkvena opština Modriča

10.000 KM - Hrvatska karmelska provincija Svetog oca Josipa - Samostan - duhovni centar "Karmel sv. Ilije" u Tomislavgradu, Udruga gluhih i nagluhih osoba "Sluh" u HNŽ-u u Mostaru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana