Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH o vojnoj imovini ugrožen svaki pedalj Srpske

Goran Maunaga
Odlukom Apelacionog odjeljenja Suda BiH o vojnoj imovini ugrožen svaki pedalj Srpske

Banjaluka - Svaki pedalj RS ugrožen je odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH prema kojoj Srpska vojne objekte u Han Pijesku mora uknjižiti kao svojinu BiH, upozorio je član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević.

U RS postoji još nekoliko lokacija koje imaju status perspektivne vojne imovine i pretpostavka je da je ovosedmična sudska odluka šablon po kome će biti donesene identične odluke i za preostalu imovinu.

- Odluka praktično znači da sada teritorija RS zavisi od Pravobranilaštva i Suda BiH. Zaprepašćen sam katastrofalnim načinom na koji radi Sud BiH, jer je donio odluku kojom je povrijeđen teritorijalni integritet RS i napravio pravni ćorsokak. Onaj ko ne izvrši sudsku odluku čini krivično djelo, ali ko izvrši tu odluku krši Ustav RS. Postavlja se ozbiljno pitanje koji zakon će se primjenjivati recimo na Manjači i u Han Pijesku - kaže Kovačević.

Ističe da niko ne može jednostrano rješavati pitanje vojne imovine, pa ni Sud BiH i da jedino vlade entiteta i Savjet ministara BiH mogu sporazumno regulisati pitanje knjiženja vojne imovine u čemu do sada nisu uspijevali.

- Određivanje lokacija perspektive vojne imovine je politički čin. Perspektivnu vojnu imovinu na prijedlog Ministarstva odbrane utvrđuje Predsjedništvo BiH, a odluka Predsjedništva je politički, a ne pravni akt - rekao je Kovačević.

Sud BiH naložio je krajem prošle godine knjiženje objekta stacionarno-komunikacijsko čvorište "Veliki Žep" na BiH, a Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je uložila prigovor koji je osam mjeseci kasnije odbilo Apelaciono vijeće Suda BiH. Vijeće je naložilo RS da pravo svojine uknjiži na državu BiH, a ta odluka je već proslijeđena Pravobranilaštvu BiH i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. "Glas Srpske" saznaje da je prilikom donošenja odluke Apelaciono vijeće bilo izloženo velikom pritisku da donese upravo ovu spornu odluku.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da je ta sudska odluka još jedno silovanje prava.

- Vojna imovina, prema Dejtonskom sporazumu, treba da pripadne prostoru na kojem se nalazi, a to je u ovom slučaju RS. Sve drugo je neprihvatljivo - rekao je Čubrilović.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da se drugostepenom presudom Suda BiH o knjiženju imovine u Han Pijesku na svojinu BiH otima imovina Srpske.

- Politički lideri ranije su se dogovorili na koji način bi trebalo pristupiti rješavanju statusa i knjiženja imovine. To je moralo biti ispoštovano, ali je uslijedio niz aktivnosti u sasvim drugom pravcu - kaže Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić pozdravio je odluku suda ističući da će to doprinijeti ubrzanom procesu aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

- Ministarstvo odbrane pripremilo je za proces knjiženja 63 vojne lokacije. U RS se nalazi šest lokacija perspektivne vojne imovine, a vojni objekat u Han Pijesku je prvi koji će biti uknjižen na BiH i koji će otvoriti vrata BiH ka članstvu u NATO - rekao je Zvizdić.

Kasarna u Han Pijesku uz koju idu i 11.474 metra kvadratna zemljišta jedan je od najvećih vojnih objekata u BiH.

Iz Pravobranilaštva BiH u petak nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa odlukom suda.

Izuzetak

Nikola Kovačević naglašava da su jedini izuzetak od člana 2 Ustava RS, po kome je teritorija RS nedjeljiva i neotuđiva, diplomatska i konzularna predstavništva.

- Ona po međunarodnom pravu pripadaju onoj državi koju predstavljaju - istakao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana