Odluke Ustavnog suda BiH neizvršene, niko nije kažnjen

Goran Maunaga
Odluke Ustavnog suda BiH neizvršene, niko nije kažnjen

Sarajevo - Čak 12 odluka Ustavnog suda BiH među kojima su neke donesene još prije deceniju i dalje čeka na izvršenje, a za njihovo neizvršavanje niko nikada nije kažnjen.

Najstarija se odnosi na predmet "Ivan Kožul i drugi", a iako potiče još iz 2005. godine do danas nije sprovedena. Ustavni sud u tom predmetu donio je odluku o izvršenju u maju 2006. godine.

- Utvrđuje se da opština Široki Brijeg nije izvršila odluku Ustavnog suda BiH i to rješenje dostavlja Tužilaštvu BiH - navedeno je u tom rješenju.

Po jedna odluka je iz 2007. i 2009, a ostale su uglavnom iz 2012. godine. Na čekanju su i odluke koje se tiču Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, i kršenja prava na imovinu za koje je nadležan Kantonalni sud u Mostaru.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže da je Ustav BiH u pogledu odredbi o Ustavnom sudu BiH nedorečen zbog čega je neophodno donijeti zakon o Ustavnom sudu.

- Mnoge odluke tog suda imaju u sebi elemente politike. Ustav BiH je propisao da su odluke Ustavnog suda konačne i izvršne i da se po njima mora postupati, ali taj sud čak ukida presude vrhovnih sudova entiteta. Tu dolazi do miksa ustavnopravne nadležnosti i nadležnosti redovnih sudova. Zato je neophodno urediti položaj, nadležnosti u status Ustavnog suda - kaže Simić.

Registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan kaže da su odluke tog suda konačne i obavezujuće.

- Ustavni sud BiH u svojoj odluci, u slučaju nepostupanja, može odrediti način i rok izvršenja svoje odluke - kaže Mijan.

Dodaje da je Ustavni sud konstatovao da je u periodu od 2005. do 2016. godine od  94 odluke koje nisu bile izvršene u ostavljenom roku nakon donošenja rješenja o neizvršenju naknadno  izvršena  81 odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana