Одлука о траси пута Сарајево-Београд до 20. јула?

Срна
Одлука о траси пута Сарајево-Београд до 20. јула?

Сарајево - Министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско и ентитетски ресорни министри Неђо Трнинић и Денис Ласић нису данас договорили дефинитивну трасу брзог пута Сарајево-Београд, али је договорено да о овој теми до 20. јула буде одржан састанак на којем би учествовали премијери Републике Српске Жељка Цвијановић и Федерације БиХ Фадил Новалић.

"До тада ћемо припремити информацију са данашњег састанка. Укључићемо и представнике Европске комисије који праве пројектну документацију у вези са овом рутом, тако да ће у идући састанак о тој теми бити укључени и ентитетски премијери и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић", рекао је Јуско новинарима након данашњег састанка у Сарајеву.


Он је навео да ће од представника Турске затражити званичну информацију о томе колико новаца стоји на располагању за финансирање градње брзог пута од Сарајева до Београда и о начину финансирања пројекта.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио да је у вези са путним повезивањем Сарајева и Београда најактуелнија прича од Сарајева према Вардишту.

"То није спорно никоме. Почетна тачка јесте Сарајево, а крајња Вардиште и имамо двије варијанте - кроз Републику Српску од Сарајева преко Пала, Рогатице, Сокоца, Вишеград до Вардишта - а друга је преко Месића и Горажда", рекао је Трнинић.

Он је додао да данас није било спремности да се договори коначно рјешење јер је ово питање неопходно дићи на виши ниво и доћи до рјешења која је варијанта приоритетна.

"Нећу рећи која је боља или лошија, јер су обје варијанте добре будући да повезују земље, људе, привреде и градове. У овом моменту нам није ни била намјера да дефинитивно договоримо", рекао је Трнинић.

Он је напоменуо да је тренутни став Владе Републике Српске у вези са рутом пута Сарајево-Београд планиран стратешким документима, односно Просторним планом и Стратегијом транспорта Републике Српске која је саставни дио Статегије транспорта БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана