Одлука о судбини ДНС-а на сједници НСРС

Ведрана Кулага
Одлука о судбини ДНС-а на сједници НСРС

Бањалука - Након смјене Недељка Чубриловића са позиције замјеника предсједника Демократског народног савеза јавља се нови проблем по ову странку јер би могло доћи до пуцања будућег посланичког клуба у Народној скупштини гдје су обезбиједили 12 мандата.

- Дио посланика је уз Чубриловића за кога је и Милорад Додик казао да је будући предсједник НС РС, а други дио је уз Марка Павића те дијели став већине у Предсједништву странке који гура Дарка Бањца на ту позицију тако да је могуће и да клуб пукне ако се деси да и један и други буду предложени за предсједника парламента - казао је “Гласу Српске” саговорник из ДНС-а.

Недељко Чубриловић и лидер странке Марко Павић јуче нису одговарали на телефонске позиве, а потпредсједница ДНС-а Споменка Стевановић изјавила је за “Глас Српске” да одлука о разрјешењу Недељка Чубриловића није коначна док је не верификује Главни одбор. Раније је оцијенила да ако не буде те верификације, Чубриловић остаје на мјесту замјеника предсједника.

- Сачекаћемо Главни одбор и видјети како ће се изјаснити. Не вјерујем да ће сједница бити одржана до понедјељка за када је заказана конститутивна сједница Народне скупштине РС - рекла је Стевановићева која је поново освојила мандат.

На питање да ли садашња ситуација, односно постојање двије струје међу новоизабраним посланицима ДНС-а у парламенту РС, може да помрси конце и да поцијепа клуб поручила је да за сада не би о томе говорила.

- Не бих ништа да прејудицирам. Видјећемо у понедјељак. Тај дан није далеко - рекла је Стевановићева и истакла да ће прије конститутивне сједнице парламента бити одржана сједница посланичког Клуба ДНС-а на којој ће бити изабрани нови шеф и замјеник клуба.

И док појединци чекају коначне одлуке врха, из појединих општинских одбора осуђују смјену Чубриловића. У његову одбрану су стали одбори у Теслићу и Станарима те појединци из Бањалуке који траже сазивање ванредне Скупштине ДНС-а на којој ће бити затражена оставка лидера Марка Павића.

Чубриловић, који је и актуелни предсједник парламента РС, смијењен је из страначког руководства на захтјев предсједника ДНС-а Марка Павића, под оптужбом да је учествовао у смјенама кадрова странке које су, на неки начин, обиљежиле постизборни период у РС.

Добра сарадња

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је јуче да је смјена Недељка Чубриловића са страначке функције унутрашње питање ДНС-а  те да не може коментарисати шта се дешава у тој странци.

Ипак, додала је да је као премијерка Српске имала одличну сарадњу са Чубриловићем, који је и предсједник Народне скупштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана