Odlazeća vlast u Sarajevu zapošljava stranačke kadrove

RTRS
Odlazeća vlast u Sarajevu zapošljava stranačke kadrove

U zajedničkim institucijama od početka godine zaposleno je desetine novih službenika, među kojima su i stranački funkcioneri PDP i SDS-a. Ispostavilo se da su kadrovi tih partija pokazali najbolje rezultate na konkursu i dobili posao u institucijama kojima rukovode njihove stranačke kolege. Iz SNSD-a poručju da je to dokaz licemjernosti PDP -ove i SDS -ove politike.

Moratorijum odnosno odlaganje novog zapošljavanja u zajedničkim institucijama BiH ostalo je mrtvo slovo na papiru. Samo u januaru ove godine zaposleno je 20 novih službenika u ministarstvima i bh. agencijama.

- Na snazi je moratorijum na zapošljavanje u institucijama BiH, s tim da svako novo zapošljavanje, pojedinačnom odlukom koja se objavljuje u Službenom glasniku, mora odobriti Savjet ministara - poručuju iz Savjeta ministara. 

Situcija, u kojoj istovremeno ima i nema novog zapošljavanja, najbolje je iskorištena u MIP BiH gdje je u kratkom vremenu posao dobilo devet službenika. Posljednji voz za “uhljebljenje” dok je PDP još na vlasti, uhvatio je bivši poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo.

Koloniju PDP-ovih kadrova u MIP-u dopunio je generalni sekretar partije Saša Milanović. U zgradi preko puta, u Ministarstvu spoljne trgovine, pak, sa SDS-ovom članskom lakše se stiže do radnog mjesta.

Tako je predsjednik opštinskog odbora te stranke u Bileći Goran Bošnjak dobio posao inspektora u tom ministarstvu.   

- Ovo je samo još jedan dokaz neprincipijelnosti PDP-a i opozicije koji konstatno govore o ogromnom zapošljavanju u institucijama Republike Srpske, što je neistina. Naravno da nismo protiv toga da bilo koji Srbin ili čovjek iz Republike Srpske radi, ali to ne može da se radi na tako neprincipijelan i licemjeran način - poručio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak negira da postoji, kako je rekao, divlje zapošljavanje, već popunjavanje prema konkursu.

Radnih mjesta u MIP-u još ima, jer je od predviđenih 520 trenutno popunjeno 499 mjesta. Hoće li upražnjena radna mjesta biti iskorištena za udomljavanje kadrova iz stranaka koje su dio Savjeta ministara u tehničkom mandatu u PDP-u nisu htjeli da komentarišu.

- Zapošljavanje u institucijama moraju biti sprovedena po zakonskim regulativama, a zaposleni moraju da ispunjavaju propisane uslove. Što se tiče zaposlenih u MIP BiH, oni su prava adresa za sve odgovore a ne PDP - kaže Anja Petrović, portparolka PDP-a. 

Tokom 2017. MIP BiH bio je rekorder u internim premještajima kojima se popunjavala radna mjesta stranačkim kadrovima.

Šema je uhodana.

Raspiše se konkurs na koji se prijavi pet ili šest lica.

Prvi i drugi budu primljeni da bi nakon određenog vremena bili premješteni na radno mjesto na koje nisu konkurisali, a onda bi treći i četvrti s liste popunjavali upražnjeno radno mjesto i tako redom dok se ne udome zaslužni partijci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana