Одлазећа власт у Сарајеву запошљава страначке кадрове

РТРС
Одлазећа власт у Сарајеву запошљава страначке кадрове

У заједничким институцијама од почетка године запослено је десетине нових службеника, међу којима су и страначки функционери ПДП и СДС-а. Испоставило се да су кадрови тих партија показали најбоље резултате на конкурсу и добили посао у институцијама којима руководе њихове страначке колеге. Из СНСД-а поручју да је то доказ лицемјерности ПДП -ове и СДС -ове политике.

Мораторијум односно одлагање новог запошљавања у заједничким институцијама БиХ остало је мртво слово на папиру. Само у јануару ове године запослено је 20 нових службеника у министарствима и бх. агенцијама.

- На снази је мораторијум на запошљавање у институцијама БиХ, с тим да свако ново запошљавање, појединачном одлуком која се објављује у Службеном гласнику, мора одобрити Савјет министара - поручују из Савјета министара. 

Ситуција, у којој истовремено има и нема новог запошљавања, најбоље је искориштена у МИП БиХ гдје је у кратком времену посао добило девет службеника. Посљедњи воз за “ухљебљење” док је ПДП још на власти, ухватио је бивши посланик те странке у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало.

Колонију ПДП-ових кадрова у МИП-у допунио је генерални секретар партије Саша Милановић. У згради преко пута, у Министарству спољне трговине, пак, са СДС-овом чланском лакше се стиже до радног мјеста.

Тако је предсједник општинског одбора те странке у Билећи Горан Бошњак добио посао инспектора у том министарству.   

- Ово је само још један доказ непринципијелности ПДП-а и опозиције који констатно говоре о огромном запошљавању у институцијама Републике Српске, што је неистина. Наравно да нисмо против тога да било који Србин или човјек из Републике Српске ради, али то не може да се ради на тако непринципијелан и лицемјеран начин - поручио је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а. 

Шеф бх. дипломатије Игор Црнадак негира да постоји, како је рекао, дивље запошљавање, већ попуњавање према конкурсу.

Радних мјеста у МИП-у још има, јер је од предвиђених 520 тренутно попуњено 499 мјеста. Хоће ли упражњена радна мјеста бити искориштена за удомљавање кадрова из странака које су дио Савјета министара у техничком мандату у ПДП-у нису хтјели да коментаришу.

- Запошљавање у институцијама морају бити спроведена по законским регулативама, а запослени морају да испуњавају прописане услове. Што се тиче запослених у МИП БиХ, они су права адреса за све одговоре а не ПДП - каже Ања Петровић, портпаролка ПДП-а. 

Током 2017. МИП БиХ био је рекордер у интерним премјештајима којима се попуњавала радна мјеста страначким кадровима.

Шема је уходана.

Распише се конкурс на који се пријави пет или шест лица.

Први и други буду примљени да би након одређеног времена били премјештени на радно мјесто на које нису конкурисали, а онда би трећи и четврти с листе попуњавали упражњено радно мјесто и тако редом док се не удоме заслужни партијци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана