Одговори на додатна питања из упитника до краја мјесеца

Срна
Одговори на додатна питања из упитника до краја мјесеца

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члановж рекли су да су одговори на додатна питања из Упитника Европске комисије усаглашени у оквиру тијела механизма координације, те изразили наду да ће одговори бити достављени у Брисел до краја фебруара.

У разговору са генералним директором Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном и извршним директором за Европу и централну Азију у Европској служби за спољне послове Томасом Мајер-Хартингом, они су навели да је владама и Савјету министара достављена интегрална верзија одговора на додатна питања из Упитника.

Чланови Предсједништва БиХ још једном су поновили да би позитивно мишљење Европске комисије и препорука за добијање статуса земље кандидата у овој години представљало додатни подстрек за убрзано спровођење реформских процеса.

Они су информисали саговорнике о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и процесу формирања власти, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су се сагласили да је званична посјета чланова Предсједништва БиХ у јануару институцијама ЕУ у Бриселу оцијењена позитивно, како у БиХ, тако и и у ЕУ.

Данијелсон и Хартинг поздравили су опредијељеност чланова Предсједништва БиХ да убрзаније раде на ЕУ перспективи БиХ, те позвали институције БиХ да што прије доставе усклађене одговоре на додатна питања из Упитника.

Они су појаснили да ће мишљење Комисије служити као мапа пута за свеобухватне реформе које ће се спроводити, посебно у областима владавине права, борбе против корупције и поштивања људских права.

Представници ЕУ су рекли да је за добијање позитивног мишљења веома важно убрзано формирање свих нивоа власти у БиХ, те поновили снажну подршку европских институција путу БиХ ка пуноправном чланству у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана