Одгођена одлука о санкцијама за БиХ

nezavisne.com
Одгођена одлука о санкцијама за БиХ

Приштина - Енергетска заједница на састанку у Приштини није донијела одлуку о новим санкцијама према БиХ, потврђено је „Независним“ у Секретаријату те организације.

„С обзиром на то да Министарски савјет није имао кворум, није било могуће да одлука буде усвојена. То значи да ће формална одлука о санкцијама бити усвојена у складу са писаном процедуром у наредним седмицама“, рекла је за „Независне“ Барбара Појнер, портпарол службеник за односе с јавношћу Енергетске заједнице. 

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је да нема мјеста за посебно задовољство, с обзиром на то да је БиХ и даље под санкцијама Енергетске заједнице.

„Једино што је добро је што овим нису уведене нове мјере. Имплементација обавеза из енергетског сектора и даље остаје“, рекао је он и додао да ће се наредних дана одредити нови сусрет и разговори у вези са санкцијама.

Подсјећања ради, у Бечу је недавно одржан састанак ентитетских министара за енергетику и државног министра за спољну трговину, на којем је усаглашено да ће власти радити на усвајању нацрта закона о електричној енергији и гасу на државном нивоу.

Како је наглашено из Енергетске заједнице, основна тема састанка били су начини како превазићи тренутну ситуацију због тога што БиХ крши своје обавезе из области примјене Трећег енергетског пакета ЕУ.

„Усаглашено је да нацрт државног закона о тржишту електричне енергије и Регулатору, који предвиђа нека минимална овлаштења државног ауторитета за гас, испоштује све детаљне коментаре и примједбе оба ентитета. ФБиХ је тражила додатно појашњење и додатну потврду од стране Европске комисије да је закон усклађен са Трећим енергетским пакетом“, речено нам је у одговору.

Договорено је да ће ентитетске владе своју позицију изнијети најкасније до краја ове године.

Осим у вези са БиХ, разговарало се и о циљевима за додатна залагања у вези са зеленим технологијама и добијањем енергије из обновљивих и за природу нешкодљивих извора, како би до 2030. били испуњени циљеви ЕЗ-а.

Секретаријат је упозорио земље чланице да је већина земаља испод циљева које је потребно испунити како би до 2020. године биле на снази енергетске политике с циљем смањења штетних ефеката, посебно у вези са глобалним загријавањем.

Представници Европске банке за обнову и развој и Секретаријата су представили смјернице политика с циљем усвајања планираних мјера на транспарентан и ефикасан начин.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана